Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 25 Francs

Wilt u een Gouden 25 Francs kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden 25 Francs

Gouden-25-Francs-Libertas Gouden-25-Francs-Libertas-zwitserland

Gouden 25 Franc

De gouden 25 Franc werd voor het eerst geslagen in 1955 door de munt in Bern. Hij werd gelijk geïntroduceerd met de 50 Franc gouden munt. De munt had een nominale waarde van 25 Franc.

De gouden 25 Franc was een nieuwe denominatie in het muntenstelsel in Zwitserland. Vanaf de tijd van Napoleon III was er geen 25 Franc munt uitgegeven met uitzondering van de Belgische 25 Franc onder leiding van Leopold III.

Zwitserland
In 1850 wordt de Zwitserse Franc gekoppeld aan de Franse Franc in de eerste muntwet in 1850. Zwitserland bestond uit allemaal verschillende kartons (deelgebieden) wat een grote hoeveelheid verschillende munten opleverde. Elk karton had zijn eigen munten wat toch een chaos leidde. Op 23 december 1865 wordt de Latijnse Monetaire Unie opgericht door Frankrijk, België, Italië en Zwitserland. Deze vier landen maakten afspraken met elkaar. In alle landen, die lid waren van deze Unie, accepteerden ze elkaars munten als wettig betaalmiddel. Frankrijk had de Franse Franc, België de Belgische Frank, Italië de Italiaanse Lire en Zwitserland de Zwitserse Frank. Ze maakten afspraken over de aanmunting van de munten en maakten gebruik van de dubbele standaard. Later volgden er meer landen zoals Griekenland.

De verhouding werd vastgesteld op 15.5 op 1. Dus 4,5 gram zilver stond gelijk aan 0.290322 gram goud. De 20 Franc gouden munt woog dus 6.4516 gram met een gehalte van 900/1000.

In 1920 met het uitbreken van de eerste wereldoorlog werd er niks meer ondernomen in de Latijnse Monetaire Unie. In 1927 wordt deze Unie dan ook officieel opgeheven.

Door de devaluatie van de  Franse Frank, Amerikaanse Dollar en de Britse pond in 1936 wordt ook de Zwitserse Franc naar beneden afgesteld.  Na de tweede wereldoorlog in 1945 treed Zwitserland toe aan het systeem van Bretton Woods. De Zwitserse Franc wordt gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar op 4.30521 Franc. Een franc was gelijk aan 0.206418 gram goud.

Door de koersschommelingen wordt in 1949 de Zwitserse Franc bijgesteld naar 4.375 Franc op 1 Dollar. Een Zwitserse Franc was 0.203125 gram goud waard.

Het ontwerp
Door alle wijzigingen in het munt systeem moest er nieuwe gouden munten worden uitgegeven. De 25 en de 50 Franc gouden munten.

Er werd een besloten wedstrijd uitgeven onder 25 beeldhouwers en kunstenaars. De ontwerpen moesten het karakter van het land weergeven doormiddel van een symbolisch figuur. Er mocht geen vrouwelijk figuur op de munt komen zoals de Helvetica op de munten van Vreneli. Deze waren immers nog in de circulatie.

Ontwerper Remo Rossi en Battista Ratti kregen de opdracht om de twee munten te ontwerpen. Rossi de voorkant en Ratti de keerzijde van de munten.

beeld-van-wilhelm-TellDe voorzijde van de munt is gebaseerd op het beeld schilderij-Hodler-van-Wilhelm-Tell
van Wilhelm Tell. Een legendarische boogschutter uit de14e eeuw. De schilder Ferdinand Hodler maakte in 1887 een schilderij over deze legendarische held. Deze tekening werd gebruikt voor de voorzijde.

Op 18 november 1955 zijn de munten klaar en worden getoond aan het publiek.  Er komt veel kritiek op de munt. De denominatie van 25 Francs zou niet handig zijn en het ontwerp van de munt liet te wensen over. Ook zou het de goudreserves aantasten.  Zwitserland had immers een hoge voorraad goudreserve.

De 25 Francs munt is nooit in de omloop gekomen maar zijn gebruikt om de schaarse goud reserves aan te vullen. Ook een reden was dat de intrinsieke waarde hoger lag dan de nominale waarde. Een aantal van de munten zijn waarschijnlijk gesmolten.

Omschrijving
De voorzijde van de gouden 25 Francs munt staat de afbeelding van Wilhelm Tell. Een legendarisch figuur met kruisboog.  Op de munt staat de Latijnse tekst  IN ARMIS LIBERTAS ET PAX. Vrij vertaald in het Nederlands vrijheid en vrede in wapens.  Aan de rechtkant staat een inscriptie van de kunstenaar F. HODLER PINX. Aan de rechterkant staat de inscriptie van de ontwerper van de munt REMO ROSSI SCULPT.

De keerzijde van de munt staat centraal FR 25 met een Zwitsers kruis. Aan de onderkant wordt het jaartal genoemd met het muntteken B van het munthuis Bern.  Het omschrift van de munt luidt CONFOEDERATIO HELVETICA wat de Latijnse benaming is voor Zwitserland.

Op de rand van de munt staat de randtekst DOMINUS PROVIDEBIT , de Heer zal voorzieningen treffen,  aangevuld met 13 sterren.

De 25 franc gouden munt heeft een diameter van 20 mm en een dikte van 1.33 mm. De munt bestaat uit 90% goud en 10% koper. De munt weegt 5.645 gram en is 0.163 Troy ounce puur goud.