Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 20 Francs Libertas type I

Wilt u een Gouden 20 Francs Libertas type I kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden 20 Francs Libertas type I

gouden-20-francs-zwitserland-type-I gouden-20-francs-zwitserland-type-I-keerzijde

Gouden 20 Francs Libertas Type I

De gouden 20 francs munt is geslagen van 1883-1896 in de munt in Bern. Deze gouden munt werd gebruikt als betaalmiddel en had dus een nominale waarde.

De 20 Francs Libertas munt wordt ook wel Type I genoemd. De munt is de voorloper op de 20 Francs munt uit de Vreneli serie. Deze gouden munt wordt Libertas genoemd een verwijzing was de tekst op de kroon van Verena.

Zwitserland
De 20 Francs munt is een onder deel van de denominaties uit de tijd van Napoleon omstreeks 1803. Zijn decimale stelsel werd in bijna heel Europa gebruikt.  Op 23 december 1865 wordt de Latijnse Monetaire Unie opgericht door Frankrijk, België, Italië en Zwitserland. Deze vier landen maakten afspraken met elkaar. In alle landen, die lid waren van deze Unie, accepteerden ze elkaars munten als wettig betaalmiddel. Frankrijk had de Franse Franc, België de Belgische Frank, Italië de Italiaanse Lire en Zwitserland de Zwitserse Frank. Ze maakten afspraken over de aanmunting van de munten en maakten gebruik van de dubbele standaard. Later volgden er meer landen zoals Griekenland.

De verhouding werd vastgesteld op 15.5 op 1. Dus 4,5 gram zilver stond gelijk aan 0.290322 gram goud.

In 1873 liet men de dubbele standaard los en ging men over op de goudenstandaard. Dit gebeurde bijna in alle landen zo ook in Nederland in 1875.

Speciale slag
De eerste gouden 20 Francs munt uit 1883 heeft geen tekst op de rand. De rand tekst wordt toevoegd op de latere munten. In 1887 zijn er maar 176 munten geslagen. De munten uit 1893 en 1895 bestaan er 25 en 19 munten uit goud uit de Gondo Mijn. Deze zijn net als de andere “Gondo” munten helder en lichter van kleur.

Het ontwerp
Het ontwerp van de munt is gedaan door Eduard Durussel. Het portret van de jonge vrouw Verena, verkleind Vreneli genoemd, is waarschijnlijk ontstaan door meerdere ontwerpen van muntgraveur Tänner en Françouse Engli. Het ontwerp is geïnspireerd op Lady Liberty (Amerika) en het Franse ontwerp van de 20 Franc uit 1849. Een vrouwelijk portret op een munt met de naam Liberty is al eeuwen oud en stamt uit de tijd 42 Voor Christus.

Omschrijving
Op de voorzijde staat een klassiek ontwerp van Verena, Vreneli, in een strik samengebonden haar, versierd met alpenrozen. Op het hoofd draagt ze een diadeem met de worden LIBERTAS wat vrijheid betekend. Op het omschrift van de munt staat Confoederatio Helvetica wat de Latijnse naam is voor Confederatie Zwitserland.

Op de keerzijde staat tussen de 20 – FR het Zwitserse kruis op een wapenschild. Boven het schild staat een vijf puntige ster en aan de onderkant het jaartal. De achterzijde wordt versierd met een krans van eikenbladen.

Er zijn twee slagen van de 20 Francs Libertas. De gouden munt uit 1883, de eerste slag, heeft geen Muntteken en geen inscriptie in de rand. De munten na 1886 zijn voorzien van het muntteken B en heeft een randtekst DOMINUS****PROVIDEBIT**********. Vrij vertaald betekend dat de Eigenaar zal Verstrekken.

De 20 Francs munten geslagen van het Gonda goud hebben een extra kruis op het schild aan de achterzijde.