Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 10 Francs

Wilt u een Gouden 10 Francs Zwitserland kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden 10 Francs Helvetia

gouden-10-Francs-zwitserland-1911 gouden-10-Francs-zwitserland-1911-helvetica

Gouden 10 Francs

In 1911 werd de eerste 10 Francs gouden munt geslagen door de Zwitserse Mint in Bern. Vanaf 1848 is deze Mint verantwoordelijk voor de Zwitserse Francs. De munt is van 1911 tot 1916 aaneengesloten geslagen en in 1922. Tussen 1917 en 1921 zijn er geen gouden munt uitgegeven in Zwitserland.

De Gouden 10 Francs munt had een nominale waarde van 10 Zwitserse Francs. De munt werd dan ook gewoon als betaalmiddel gebruikt. Deze munt is te vergelijken met ons Gouden Vijfje. In 1935 waren de munten aan goud meer waard dan de nominale waarde en werden deze munten niet meer gebruikt als betaalmiddel.

Deze Gouden munt komt voort uit de Vreneli reeks die bestaat uit een 10, 20 en een 100 Francs gouden munt.  Deze serie gouden munt werd officieel toegestaan door de muntwet van 6 januari 1896.

Zwitserland
De denominatie van de Vrenelli serie stamt uit de tijd van Napoleon omstreeks 1803. Zijn decimale stelsel werd in bijna heel Europa gebruikt. Op 23 december 1865 wordt de Latijnse Monetaire Unie opgericht door Frankrijk, België, Italië en Zwitserland. Deze vier landen maakten afspraken met elkaar. In alle landen, die lid waren van deze Unie, accepteerden ze elkaars munten als wettig betaalmiddel. Frankrijk had de Franse Franc, België de Belgische Frank, Italië de Italiaanse Lire en Zwitserland de Zwitserse Frank. Ze maakten afspraken over de aanmunting van de munten en maakten gebruik van de dubbele standaard. Later volgden er meer landen zoals Griekenland.

De verhouding werd vastgesteld op 15.5 op 1. Dus 4,5 gram zilver stond gelijk aan 0.290322 gram goud.

In 1873 liet men de dubbele standaard los en ging men over op de goudenstandaard. Dit gebeurde bijna in alle landen zo ook in Nederland in 1875.

Het ontwerp
De Gouden 10 Francs komt uit de Vrenelli serie. De 10 en de 100 Francs gouden munten zijn identiek qua ontwerp. De keerzijde van de 20 Francs munt is anders.

Ontwerper Francoise Engli is verantwoordelijk voor het ontwerp van het vrouwelijke hoofd op de voorzijde van de munt. De informele naam van dit portret wordt Vreneli of Verena genoemd. Deze munten serie wordt dan ook wel de Vreneli serie genoemd. Formeel wordt deze serie de Helvetia of Tête d’Helvetia genoemd.

De Vreneli of Verena is de personificatie van Lady Liberty. De afleiding van Lady Liberty, de vrouwelijke personificatie die op de Amerikaanse munten wordt gebruikt, is goed te zien in het ontwerp van de 20 Francs die in 1883-1896 zijn geslagen. Ook wel type I genoemd.

De naam Helvetia komt uit de Latijnse benaming van Zwitserland. In het Latijn wordt Zwitserland Confoederation Helvetia genoemd. Helvetia was een pre Romeinse Keltische stam die woonde in het gebied die nu Zwitserland wordt genoemd.

De munt is gemodelleerd door ontwerper Fritz Landry van Neuchâtel. Deze was van 1897 tot 1949 is dienst van de Munt in Bern.

Omschrijving
De gouden 10 Francs munt heeft op de voorzijde een vrouwelijke portret met gevlochten haar kijken naar links. Deze vrouw wordt Vreneli of Verena genoemd. De kraag is versierd met edelweiss. Op de achtergrond staan de Zwitserse Alpen afgebeeld. Het omschrift staat boven het portret en luidt Helvetia. Aan de linker kant staat de naam van de modelleur F. Laundry.

Op de keerzijde van de munt staat het Zwitsers kruis omringt met zonnestralen. Aan de linker en rechterzijde staat de nominale waarde 10 FR. Verder wordt het jaartal genoemd. Aan de onderzijde van de munt staan alpen bloemen afgebeeld met het Muntteken B van de Munt uit Bern.

Op de rand staan 22 sterren die de 22 Kantons (deelstaten) vertegenwoordigen.

De gouden Tien Francs munt heeft een diameter van 18.5 mm en is 0.9 mm dik. De gouden munt heeft een gewicht van 3.2258 gram met een gehalte van 0.900. De 10 Francs gouden munt heeft een gewicht van 0.093 troy ounce puur goud.