Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 1 Pound Kruger

Wilt u een Gouden 1 Pound Kruger kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden 1 Pound Kruger

gouden-1-pound-kruger gouden-1-pound-kruger-zuid-afrikaanse-republiek

 

 

 

 

 

 

Gouden 1 Pound Kruger

De gouden pound is geslagen van 1892 tot 1900. De eerste druk van 1892 is in de Duitse Keizer Mint in Berlijn geslagen. De latere munten zijn in de Mint van Pretoria geslagen.

Paul Kruger
Stephanus Johannes Paulus Kruger was president van de Zuid-Afrikaanse Republiek vanaf 30 december 1880 tot 1898. Hij was de boerenleider van de Eerste en de tweede Boerenoorlog. De eerste Boerenoorlog wordt ook wel de Eerste Vrijheidsoorlog genoemd. De eerste  Boerenoorlog duurde van 1880 tot 1881. De boeren kolonisten waren het niet eens met de Britse overheersing en wilden een onafhankelijke republiek. Transvaal werd geannexeerd door de Britten om de blanken te beschermen tegen de inlanders.  De conventie van Pretoria 1881 maakte een einde aan de eerste Boerenoorlog. De Volksraad was het niet eens met de inhoud van deze conventie maar moest buigen voor de Britten want die dreigde met om met troepen te komen. Traansvaal was onafhankelijk onder de soevereiniteit van de Britten.

Op 30 december 1880 werd Paul Kruger President van de Zuid-Afrikaanse Republiek, Tranvaal. Zijn eerst doel was om te gaan praten met de Britten. Dat gebeurde in 1883. Hij reis naar Engeland om te praten over de voorwaarden van de conventie van Pretoria. Hij krijgt het voor elkaar en doet nog meer landen in Europa aan.

WitwatersrandIn 1880 wordt er het grootste goudveld van de wereld gevonden in Witwatersrand. Voor deze ontdekking waren ze afhankelijk van de landbouw en van vanaf 1867 werden er diamanten gevonden.De vondst van het goud veld was de financiële redding van de Republiek die zo goed als failliet was. Het enige probleem was dat de Britten het goud gingen delven was voor de Boeren een doorn in het oog was.

Door de grote geldstromen wordt in 1891 de Nationale Bank van de Zuid-Afrikaanse Republiek opgericht en een nieuwe Mint State Mint of Pretoria. Ook wordt er een nieuwe Muntwet gemaakt gebaseerd op die van het Verenigd Koninkrijk. Er moeten dus nieuwe munten worden geslagen in het goud, zilver en brons.

In 1891 zijn er weer verkiezingen en Paul Kruger staat er niet zo goed voor om zijn concurrenten Generaal Jolbert en Opperrechter Kotze. Vooral Jolbert is een geduchte tegenstander. Kruger maakt gebruik van de nieuwe muntwet. Er moet een nieuwe munt worden ontworpen. Paul Kruger wenst zijn portret aan de voorzijde van de munt. Dit moet hem een meer presidentiele uitstraling geven.  Hij is er op gebrand de munt zo snel mogelijk te laten maken om dit als voordeel te gebruiken tijdens de verkiezingen. Hij laat de eerste slag, 1892 slaan in Duitsland bij de Keizer Mint in Berlijn.

Alleen komt er een drukfout op de keerzijde van de munt te staan. In het wapen moest een Voortrekker Wagon staan maar de Duitsers zetten er een Continentel Wagon op. Deze fout wordt door de oppositie gebruikt met uitspraken van: Hij ontsiert ons wapen. Als hij nog geen controle heeft over onze eigen munt wat moet dat met ons land. Ook de initialen van de graveur Otto Schultz, OS, worden gebruikt om Kruger neer te halen.

Al snel krijgt Kruger het allemaal weer goed op de rails en wint de verkiezingen. De tweede druk munten wordt gecorrigeerd en geslagen in de Mint in Pretoria. Deze munt is wel voorzien van de Voortrekker Wagon in het wapen.

De laatste wordt geslagen in 1900 en de voorraad wordt verplaats naar Middelburg in verband met het uitbreken van de Tweede Boerdenoorlog op 11 Oktober 1899 tot

Omschrijving
Er bestaan twee types van de Gouden 1 Pound Kruger. Het eerste type wat is initialen-osgeslagen  in Duitsland heeft de initialen O.S. in de schouder  van het portret van Paul Kruger. Deze is in de munten uit Pretoria verwijderd.
O.S. stond voor muntgraveur Otto Schultz, alleen de oppositie maakte daar Os van om Kruger belachelijk te maken.

Verder is het omschrift ZUID AFRIKAANSCHE REPUBLIEK gelijk aan zijn voorganger de Gouden 1 Pound Burgers.

De keerzijde van de munt staat het wapen van de Zuid-Afrikaanse Republiek met het Nederlandse motto EENDRAGT MAAKT MAGT. Het omschrift luidt 1 POUND * Jaartal *. In het centrale gedeelte van het wapen staan drie afbeeldingen. Een leeuw, een soldaat en aan de onderzijde zijn er twee verschillen.

dubble-shaftHet eerste type die geslagen is in Berlijn heeft een Continentel Wagon. Deze wagon heeft twee assen en de wielen voor en achter zijn van gelijke grote.

single-shaftHet tweede type, geslagen in Pretoria,  is voorzien van de Voortrekker Wagon. Dit is de traditionele wagon die werd gebruikt. Deze had kleine voorwielen en grote achterwielen. Hij is aan de voorzijde voorzien van een enkele as.

De Gouden 1 Pound Kruger heeft een diameter van 22 mm en weegt 7.988 gram. Hij heeft een gehalte van 916.92 en heeft een netto gewicht van 0.235 Troy ounce.