Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden American Buffalo 1 OZ

Wilt u een Golden American Buffalo 50 Dollar kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Golden American Buffalo 50 Dollar

golden-buffalo-50-dollargolden-buffalo-50-dollar-amerika

golden-buffalo-50-dollar

 

Gouden $50 American Buffalo 1 Troy Ounce

De Gouden Buffalo is voor het eerst geslagen in 2006 in de West-Point Mint in New York. De munt heeft een nominale waarde van 50 Dollar.

Vraag naar goud
Door de hypotheken crisis en de zwakke financiële markten werd de vraag naar goud groter. De goudprijs steeg enorm en goud leek een veilige haven voor zowel beleggers als verzamelaars.  De Amerikanen moesten daar op reageren want de vraag naar Maple Leafs en Krugerrands werd alleen maar groter.

De American Eagle $50 was de enige gouden beleggingsmunt van 1 troy ounce maar de vraag naar puur gouden munten was groter. De Eagle was immers niet van puur goud geslagen. Er moest dus een nieuwe munt worden geslagen van 1 troy ounce puur goud.

Het werd de Gouden 5 cent buffaloBuffalo geïnspireerd
op het ontwerp van de stuiver van 1913-1938.
De Indian Head nikkel munt.

 

In 2009 steeg de vraag naar deze munt enorm. De goudprijs was nog nooit zo hoog geweest en veel mensen wilden daar van profiteren. De American Bison was ook zeer populair om zijn ontwerp en zijn muntgeschiedenis. In 2009 werden in 5 dagen tijd 71.500 stuks verkocht en op 4 december stond de teller al op 200.000. Er was afgesproken dat er per jaar maximaal 300.000 geslagen mochten worden.

Het ontwerp
james fraserHet ontwerp van de Gouden Buffalo is geïnspireerd op het ontwerp van beeldhouwer James Fraser. James Fraser was een grote beeldhouwer in Amerika die de assistent is geweest van St Gaudens, de ontwerper van de 20 Dollar St Gaudens. Hij maakte o.a. het beeld van Benjamin Franklin (Philadelphia) en Abraham Lincoln (New Jersey).

De voorzijde van de munt staat een uitvergroot portret van een Amerikaanse Indiaan. James Fraser liet rond 1900 drie Indiaanse stamleiders voor hem poseren.

big tree iron tail two moonsBig Tree, Iron Tail en Two Moons. Vanuit deze portretten maakte hij een ontwerp van de Indiaan die aan de voorzijde van de munt wordt getoond.

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een “echte indiaan” gebruikt en geen blanke met een verentooi.

De keerzijde van de munt staat de Amerikaanse Bizon. Naar alle waarschijnlijkheid is de bizon afgeleid van de Black Diamond, een bizon uit de dierentuin in Central Park, New York. Dit is de eerste keer dat er geen American Eagle maar een Bison op de keerzijde staat.

Munt omschrijving
De voorzijde van de munt staat een uitvergroot portret van een Amerikaanse Indiaan kijkend naar rechts. Aan de rechter bovenzijde staat het omschrift Liberty. Alle proof geslagen munten zijn voorzien van een W aan de linkerzijde van het portret. Op de schouder wordt het jaartal genoemd en de F van ontwerper James Fraser.

Op de keerzijde staat de Amerikaanse Bizon boven op een berg. Aan de bovenzijde staat het omschrift United-States-Of-America. Onder het omschrift staat het motto
E Pluribus Unum. Wat vrij vertaald Een uit velen betekend. Onder het hoofd van de bizon staat het motto In God We Trust. De twee motto’s staan op alle munten van de Verenigde Staten. Aan de onderzijde van de munt staat de nominale waarde van $50 en 1 OZ .9999 Fine Gold.

De Gouden American Buffalo heeft een diameter van 32.7 mm en een dikte van 2.95 mm. Het gewicht is 31.108 en 1 troy ounce. De munt is gemaakt van puur goud 999.9/1000.