Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 10 Gulden Opgestoken haar Wilhelmina

Wilt u een Gouden 10 Gulden Koningin Wilhelmina kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Koningin Wilhelmina Gouden 10 Gulden

koningin-wilhelmina-10-gulden-opgestoken-haar          koningin-wilhelmina-10-gulden-nederland-type-4

Gouden Tien Gulden Wilhelmina

De gouden Tien Gulden Wilhelmina is geslagen 1925 tot 1933 in de Munt te Utrecht. Dit gouden Tien Gulden muntstuk wordt ook wel Wilhelmina met opgestoken haar genoemd.

Koningin Wilhelmina
wilhelmina-en-EmmaKoningin Wilhelmina werd koningin van Nederland op 6 september 1898 in Amsterdam. Toen haar vader Willem III overleed in 1890 was Wilhelmina pas 10 jaar. Haar moeder Emma was de laatste dagen van haar vader al geïnstalleerd als regentes in verband met zijn slechte gezondheid. Willem III had geen goede reputatie onder de bevolking. Door de socialisten werd Willem III ook wel Koning Gorilla genoemd. Emma begon een charme offensief. Ze ging met Wilhelmina door Nederland reizen om de burgers kennis te laten maken met hun nieuwe, toekomstige Koningin.

Twee jaar later in 1900 laat ze Paul Kruger evacueren uit Zuid-Afrika. Dit kweekt veel goodwill onder de Europese leiders. Wilhelmina trouwt op 7 februari 1901 met Prins Hendrik en raakt snel zwanger van Juliana. Tijdens haar zwangerschap krijgt Wilhelmina de tyfus en is iedereen bang dat ze zou overlijden. Haar troonopvolger was namelijk haar Duitse neef Willem Ernst aangezien Wilhelmina het enige kind was van Willem III en zijn tweede vrouw Emma. Men was bang dat Nederland zou worden opgeslokt in het Duitse Rijk. Gelukkig kwam Wilhelmina er weer boven op.

Onder leiding van Willem III wordt op de vijfde verjaardag van Wilhelmina, 31 augustus 1885, Prinsjesdag gevierd. Deze feestdag werd georganiseerd om nationale eenheid te bevorderen. Na de dood van Willem III werd deze dag Koninginnedag genoemd. Als Wilhelmina aftreed in 1948 wordt de verjaardag van Juliana, 30 april, aangehouden.

Na de eerste Wereld Oorlog, waarin Wilhelmina zorg droeg om Nederland neutraal te houden, probeerde ze de relaties met België te verbeteren. Ze droeg samen met Koning Leopold III initiatieven aan voor de vrede in Europa. Hier werd echter weinig mee gedaan. Het resulteerde wel in een goede relatie met onze zuiderburen.

Koningin Wilhelmina had het niet zo hoog zitten met de politiek wat vaak leidde tot conflicten. Ondanks haar minder toenemende politieke macht was Wilhelmina een goede zakenvrouw. In haar regeer periode kon zij het familie kapitaal uitbreiden tot naar schatting 1 miljard dollar.

In 1934 overleed haar moeder Emma en haar man Prins Hendrik. Eigenlijk wilde ze toen aftreden maar ze vond dat ze dat Juliana niet kon aandoen want zij was immers nog niet getrouwd.

Wilhelmina overleed op 82 jarig leeftijd op 28 november 1962. Ze was de langst zittende monarch van de Oranjes.

Ontwerp
opgestoken-haarEr moest een nieuw portret van Wilhelmina komen. De reden was dat in Nederland in 1925 de gouden standaard weer werd gebruikt. De zilveren munten kregen een lager gehalte en om de oude en nieuwe munten uit elkaar te houden moest er een nieuw portret komen voor zowel de zilveren als de gouden munten. J.C. Wienecker kreeg de opdracht om het ontwerp te maken. Door de algemene onvrede over het werk van Wienecker kreeg hij in 1921 ontslag. Het ontwerp bleef echter toch.

In 1933 wordt het laatste gouden Tientje geslagen. Een lange traditie komt ten einde. Op 27 september 1936 verlaat Nederland, als laatste land, de gouden standaard. Het Gouden Tientje was als betaalmiddel overbodig geworden. Het gouden Tientje van Wilhelmina werd in Nederland al niet meer gebruikt al betaalmiddel omdat de Nederlandse burgers meer met papier en kleine zilveren valuta betaalde.

Omschrijving
Op de voorzijde van de Gouden Tien Gulden staat het portret van Wilhelmina met opgestoken haar kijkend naar rechts. Het omschrift van de voorzijde luidt Koningin Wilhelmina God Zij Met Ons.

Op de keerzijde staat het gekroonde Nederlandse wapen tussen de 10 – G. Het omschrift van de keerzijde is Koninkrijk Der Nederlanden. Onder het wapen staat aan de linkerzijde het muntmeesterteken zeepaard van muntmeester Hoitsema. Aan de rechterzijde staat de Mercuriusstaf van de Munt Utrecht. Aan de onderzijde wordt het jaartal genoemd.

De Gouden Tien Gulden Wilhelmina heeft een diameter van 22,5 mm en is 1,31 mm dik. De gouden munt weegt 6.72 gram en heeft een gehalte van 0.900.