Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 10 Gulden Lang haar Wilhelmina

Wilt u een Gouden 10 Gulden Koning Willem III kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Koningin Wilhelmina Gouden 10 GuldenGouden-tien-gulden-wilhelmina-loshangend-haar-nederland
Gouden-tien-gulden-wilhelmina-loshangend-haar

Gouden Tien Gulden Wilhelmina

Het gouden Tientje van Wilhelmina met loshangend haar is geslagen van 1892 tot 1987 in de Munt in Utrecht. Deze gouden munt had een nominale waarde van 10 Gulden.

Koningin Wilhelmina
wilhelmina-en-EmmaKoningin Wilhelmina werd koningin van Nederland op 6 september 1898 in Amsterdam. Toen haar vader Willem III overleed in 1890 was Wilhelmina pas 10 jaar. Haar moeder Emma was de laatste dagen van haar vader al geïnstalleerd als regentes in verband met zijn slechte gezondheid. Willem III had geen goede reputatie onder de bevolking. Door de socialisten werd Willem III ook wel Koning Gorilla genoemd. Emma begon een charme offensief. Ze ging met Wilhelmina door Nederland reizen om de burgers kennis te laten maken met hun nieuwe, toekomstige Koningin.

Twee jaar later in 1900 laat ze Paul Kruger evacueren uit Zuid-Afrika. Dit kweekt veel goodwill onder de Europese leiders. Wilhelmina trouwt op 7 februari 1901 met Prins Hendrik en raakt snel zwanger van Juliana. Tijdens haar zwangerschap krijgt Wilhelmina de tyfus en is iedereen bang dat ze zou overlijden. Haar troonopvolger was namelijk haar Duitse neef Willem Ernst aangezien Wilhelmina het enige kind was van Willem III en zijn tweede vrouw Emma. Men was bang dat Nederland zou worden opgeslokt in het Duitse Rijk. Gelukkig kwam Wilhelmina er weer boven op.

Onder leiding van Willem III wordt op de vijfde verjaardag van Wilhelmina, 31 augustus 1885, Prinsjesdag gevierd. Deze feestdag werd georganiseerd om nationale eenheid te bevorderen. Na de dood van Willem III werd deze dag Koninginnedag genoemd. Als Wilhelmina aftreed in 1948 wordt de verjaardag van Juliana, 30 april, aangehouden.

Na de eerste Wereld Oorlog, waarin Wilhelmina zorg droeg om Nederland neutraal te houden, probeerde ze de relaties met België te verbeteren. Ze droeg samen met Koning Leopold III initiatieven aan voor de vrede in Europa. Hier werd echter weinig mee gedaan. Het resulteerde wel in een goede relatie met onze zuiderburen.

Koningin Wilhelmina had het niet zo hoog zitten met de politiek wat vaak leidde tot conflicten. Ondanks haar minder toenemende politieke macht was Wilhelmina een goede zakenvrouw. In haar regeer periode kon zij het familie kapitaal uitbreiden tot naar schatting 1 miljard dollar.

In 1934 overleed haar moeder Emma en haar man Prins Hendrik. Eigelijk wilde ze toen aftreden maar ze vond dat ze dat Juliana niet kon aandoen want zij was immers nog niet getrouwd.

Wilhelmina overleed op 82 jarig leeftijd op 28 november 1962. Ze was de langst zittende monarch van de Oranjes.

Een nieuwe munt
In het begin van haar regeerperiode waren er vele zilveren munten in omloop. Er zijn dan ook relatief weinig geslagen in de eerste periode. Het was eigenlijk niet rendabel om een Gouden Tien Gulden munt te slaan vanwege de grote circulatie zilverenmunten en de hoge goudprijs. Toch moest er een munt worden geslagen met het jonge portret van Wilhelmina.

Het ontwerp
Wilhelmina-portret-10-jaar-oudHet ontwerp van de Gouden Tien Gulden loshangend haar is gebaseerd op het portret van beeldhouwer Ludwig Jünger. Dit is het jeugdige portret van de 10 jarige Wilhelmina met loshangend haar. Stempelsnijder Willem Jacobus Schammer maakte in 1891 de eerste muntstempel.

Om de kwaliteit van deze stempel te testen werden er 66 munten geslagen op kosten van de muntmeester H.L.A. van den Wall Back. Vijf werden er gebruikt om proeven mee uit te voeren. Er bleven dus 61 stuks over van de Gouden Tien Gulden munt uit 1892. De slag van 1895 is geslagen op het orginele stempel van 1891 en daar werden 149 van geslagen. De productie van de gouden Tien Gulden kwam pas in 1897 op gang. Er zijn twee types bekend. Tussen de rand en het omschrift zit een parelrand versiering. Bij het ene type is dit vast en bij de andere los.

Omschrijving
Aan de voorzijde van de Gouden Tien Gulden Loshangend haar is het jeugdige portret van Wilhelmina met parelsnoer kijkend naar links. De rand is net als bij Willem III gekarteld dus het randschrift God Zy Met Ons staat aan de boven zijde van het portret. Aan de onderzijde staat Koningin Wilhelmina.

De keerzijde van de munt staat tussen de 10 – G een gekroond Nederlands wapen. Aan de bovenzijde staat het omschrift Koningrijk Der Nederlanden. Aan de onderzijde van het wapen staat links het muntmeesterteken Hellebaard (muntmeester Van den Wall Bake) en rechts de mercuriusstaf van de Munt Utrecht. Onderaan staat het jaartal vermeld.

Het eerste ontwerp van de Gouden Tien Gulden Wilhelmina is zeer geliefd om het mooie portret en de zeldzaamheid van de eerste twee jaren.

De Gouden Tien Gulden Wilhelmina heeft een diameter van 22,5 mm en is 1,31 mm dik. De gouden munt weegt 6.72 gram en heeft een gehalte van 0.900.