Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign William IV

Wilt u een Gouden Sovereign William IV kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign William IV

sovereign-william-IV-achterzijde sovereign-william-IV-voorzijde

 Gouden Sovereign William IV

De Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste Britse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  Deze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000).

Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd beslagen onder James I van 1603 tot 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie gouden Sovereign.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan. De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Maar dat veranderde in 1825 onder Koning George IV. Er kwam een nieuw conventioneel ontwerp met een koninklijke wapens. Deze verandering komt nog voor bij William IV en Victoria “Young Head”. Tot 1887 lopen ze alleen naast elkaar bij Victoria “Jubilee Head”. Bij William IV zien we alleen het ontwerp met het koninklijk wapen. Het vertrouwde ontwerp van St George die de draak dood keert later terug.

Koning William IV was de opvolger van George IV die in 1830 overleed. Hij was kinderloos dus werd de 3e zoon van George III, William IV, op 64 jarige leeftijd nog koning van Groot-Brittannië.  Zijn koningschap duurde niet zo lang want ook hij stierf kinderloos in 1837 aan een longontsteking. Zijn nichtje Victoria werd Koningin van het Verenigd Koninkrijk.

Op de voorzijde van de gouden Sovereign zien wij het portret van Koning William IV die naar rechts kijkt.  Op het randschrift van de munt staat GULIELMUS IIII D:G : BRITANNAIR REX F:D: Dat is vrij vertaald William IV Genade van God – Britse territoria, Verdediger van het geloof

Op de achterzijde het wapen van het Verenigd Koninkrijk met kroon en aan de onderzijde het jaartal.

De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.