Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign Victoria Young Head

Wilt u een Gouden Sovereign Victoria Young Head kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign Victoria Young Head

sovereign-vicoria-yound-head sovereign-vicoria-yound-head-groot-brittanie

Gouden Sovereign Victoria Young Head

De Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste eerste-soeverein-Edward-IIIBritse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  Deze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000).
Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd beslagen onder James I van 1603 – 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie Sovereign.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan.  De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Maar dat veranderde in 1825 onder Koning George IV. Er kwam een nieuw conventioneel ontwerp met koninklijke wapens. Deze verandering komt nog voor bij William IV en Victoria “Young Head”. Tot 1887 lopen ze alleen naast elkaar bij Victoria “Jubilee Head”. Bij William IV zien we alleen het ontwerp met het koninklijk wapen. Het vertrouwde ontwerp van St George die de draak dood keert later terug.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

Koningin Victoria volgde haar oom Koning Wiliam IV op nadat hij overleed. De jonge Victoria was toen 18 jaar. Koningin Victoria was ook de nicht van de Belgische koning Leopold I. Haar ooms hadden, door het luxe leventje wat ze leden,  waren de burgers niet meer zo hartig op het koningshuis. Victoria maakte daar een einde aan om zich ook in de politiek te mengen en een keurig leven te leiden om als voorbeeld voor het volk te fungeren.  Victoria heeft veel betekend voor het Verenig Koningrijk. Haar regeer periode wordt ook wel de Victoriaanse tijd genoemd. De industriële revolutie was op zijn hoogst en het koninkrijk werd uitgebreid. Zo was ze tussen 1877 en 1901 Keizerin van  India.

Haar man Albert was een belangrijk persoon in haar leven. Prins Albert gaf haar veel adviezen. Toen hij overleed leidde zij een terug getrokken leven. Ze bemoeide zich niet meer zo met de politiek en was in het openbaar niet veel te zien. Ze kleedde zich in het zwart om te laten blijken hoeveel verdriet ze had om de dood van haar man Prins Albert.

Op 81 jarige, 1896, leeftijd overlijdt Victoria. Ze was toen de langst zittende Regent uit de historie. Deze werd later verbroken door Koningin Elizabeth II.

Door haar lange regeer periode van 1837 tot 1901 zijn er meerdere ontwerpen gemaakt van de gouden Sovereign. The Young  Head Shield back is de eerste en in 1871 keert het traditionele ontwerp van de St George die de draak dood weer terug. De The Young Head is geslagen van 1871 tot 1885. Enkele jaren zijn geslagen in een proof kwaliteit en 84, 85 heeft geen initialen op de keerzijde.

Op de voorzijde van de Gouden Sovereign Victoria zien wij het portret van de jonge Koning Victoria. Wyon heeft geprobeerd om de Koningin er jong uit te laten zien door het opgetrokken haar. Het jaartal werd verplaatst naar de keerzijde van de munt. Rond het portret staat de tekst VICTORIA D:G: BRITTANNAIR REG FD. Vrij vertaald Victoria Genade van God Koning beschermer van het geloof.

Op de keerzijde van de munt zien wij het traditionele ontwerp van St George die de draak dood van graveur Benedetto Pistrucci terug. Aan de onderzijde van de munt staat het jaartal en de initialen B.P.

Vanaf 1871 wordt de Gouden Sovereign ook in Sidney (S) geslagen en in 1872 in soverein-victoria-melbourn-mintMelbourne (M). Dit om dicht bij de goudwinning te zitten. Dit houdt in dat er dan ook munttekens op de Sovereign voorkomen. Deze staan onder de hals op de voorzijde.

De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.

Overzicht Gouden Sovereign Victoria

sovereign-vicoria-yound-head-shield-back-voorzijde sovereign-vicoria-yound-head sovereign-victoria-jubilee-head sovereign-vicotria-old-head