Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign George VI

Wilt u een Gouden Sovereign George VI kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign George VI

sovereign-george-VI sovereign-george-VI-groot-brittanie

Gouden Sovereign George VI

De Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste eerste-soeverein-Edward-IIIBritse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  Deze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000).
Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd geslagen onder James I van 1603 – 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie Sovereign.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan.  De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Maar dat veranderde in 1825 onder Koning George IV. Er kwam een nieuw conventioneel ontwerp met koninklijke wapens. Deze verandering komt nog voor bij William IV en Victoria “Young Head”. Tot 1887 lopen ze alleen naast elkaar bij Victoria “Jubilee Head”. Bij William IV zien we alleen het ontwerp met het koninklijk wapen. Het vertrouwde ontwerp van St George die de draak dood keert later terug.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

George VI werd koning als tweede zoon van George V. Zijn oudere broer, Edward VIII zag binnen een jaar af van de troon om te kunnen trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson. Op de dag dat George VI werd geboren stief zijn grootvader Prins Albert. Hij werd dan ook naar hem vernoemd op aandringen van zijn grootmoeder Victoria. Later, bij zijn kroning in 1936, nam hij ter ere van zijn vader de naam George VI aan.

George VI werd koning van Groot-Brittannië en Keizer van India. In zijn regeer periode gebeurt er van alles. Na zijn troonbestijging besliste het parlement van Ierland dat de Britse monarch geen politieke macht meer had. In de jaren erna kwam hij in oorlog met Duitsland en Italië en later ook met het Keizerrijk Japan. Zijn positie als wereldmacht verslechterde na de WO II. In 1947 werden  India en Pakistan zelfstandig en Ierland werd in 1949 een Ierse Republiek.

In 1952 overleed George VI op 56 jarige leeftijd. Zijn oudste dochter Elizabeth volgt hem op. Zijn andere dochter Magaret en vrouw Elizabeth overlijden in 2002. In dat jaar is Koningin Elizabeth II 50 jaar aan de macht.

De gouden Sovereign is geslagen in 1937. Alleen in dit jaartal zijn er 5500 Proof kwaliteit sovereigns geslagen. In 1917 stopte de Koninklijke Mint met het slagen van Sovereigns. Dit betekend dus ook dat deze gouden Sovereign George VI een zeer zeldzame is.

De voorzijde van de Sovereign is ontworpen door Humpthrey Paget. Hij ontwierp ook de nooit uitgekomen munt van zijn oudere broer Edward VIII. Het bijzondere van de munt is dat deze naar links kijkt. De Sovereign van George V kijkt ook naar links en normaal zou het ontwerp dus naar rechts moeten kijken. Humpthrey vond dat niet mooi uitkomen in zijn ontwerp. Onder de hals staan de initialen H.P.
Rondom het portret staat de tekst GEOGIUS VI D:G :BR:OMN:REX:F:D:IND:IMP.Vrij vertaald betekend dat George zesde gratie Gods, koning van Groot-Brittannië, Verdediger van het Geloof, Keizer van India.

Op de keerzijde van de munt zien wij het traditionele ontwerp van St George die de draak dood van graveur Benedetto Pistrucci. Aan de onderzijde van het ontwerp staat het muntteken en het jaartal vermeld.

De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.