Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign George V

Wilt u een Gouden Sovereign George V kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign George V

sovereign-george-V-voorzijde sovereign-george-V-achterzijde

Gouden Sovereign George V

De Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste eerste-soeverein-Edward-IIIBritse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  Deze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000).

 

Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd geslagen onder James I van 1603 – 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie Sovereign.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan.  De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Maar dat veranderde in 1825 onder Koning George IV. Er kwam een nieuw conventioneel ontwerp met koninklijke wapens. Deze verandering komt nog voor bij William IV en Victoria “Young Head”. Tot 1887 lopen ze alleen naast elkaar bij Victoria “Jubilee Head”. Bij William IV zien we alleen het ontwerp met het koninklijk wapen. Het vertrouwde ontwerp van St George die de draak dood keert later terug.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

Koning George V ging op zijn 12e bij de marine onder gezag van zijn oom Prins Albert. Zijn opvoeding, in tegenstelling tot zijn vader, was juist politiek gericht. Hij vond dat hij goed moest worden opgeleid tot Koning en dus ook moest bemoeien met politieke zaken. In 1893 trouwde hij met Mary die bij zijn kroning ook Koningin Mary en Keizerin van Indië kreeg toebedeeld.

Van 1914 tot 1918 waren de Britten in oorlog met het Duitse Keizerrijk van oom Wilhelm II. Doordat de Duitse adel in het koningshuis was verweven verving Koning George V alle Duitse adellijke titels door Engelse titels.

Na de WO II vielen er in Europa verschillende koningshuizen om. In 1922 redde hij zijn neef, Prins Philip van Griekenland, en o.a. zijn zoon Philip die later trouwde met zijn kleindochter Elizabeth II.  In 1936 werd Griekenland weer een monarchie.

George had een goede relatie met zijn zoon Albert (George IV) en kleindochter Elizabeth. George V werd opgevolgd door zijn zoon Edward VIII maar die legde zijn titel binnen een jaar neer om te kunnen trouwen met Wallis Simpson. Zijn tweede zoon, Albert, werd koning en veranderde zijn titel in George VII om zijn vader te eren.

De gouden Sovereign heeft “stiekem” was veranderingen door gemaakt. Kleine subtiele veranderingen aan beide kanten.

Veranderingen op de voorzijde van de gouden Sovereign George V.

verschillen-voorzijde-gouden-sovereign-george-VDe tekst is groter
Het portret is smaller
Er is meer reliëf in het portret
Muntteken B.M. is verschoven

 

 

Veranderingen op de keerzijde van de gouden Sovereign George V.

verschillen-keerzijde-gouden-sovereign-george-V

De ruimte rondom het jaartal is anders
De gebroken speer is korter gemaakt
Het zwaard is korter
De staart van het paard is korter
Wimpels van de helm
De mantel is compacter

Ondanks de kleine verschillen is de opzet van de gouden Sovereign hetzelfde.

Op de voorzijde van de munt het portret van George V met de initialen onder in de hals. Rondom het borstbeeld staat de tekst GEORGIUS V D.G BRITT:OMN:REX F.D. IND:IMP: Vrij vertaald betekend dat George vijfde gratie Gods, koning van Groot-Brittannië, Verdediger van het Geloof, Keizer van India. De voorzijde van de munt is ontworpen door Sir Bertram Mackennal, die een beroemde beeldhouwer was.

Op de keerzijde van de munt zien wij het traditionele ontwerp van St George die de draak dood van graveur Benedetto Pistrucci. Aan de onderzijde van het ontwerp staat het muntteken en het jaartal vermeld.

De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.