Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign George IV

Wilt u een Gouden Sovereign George IV kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign George IV

sovereign-george-IV sovereign-george-IV-groot-brittanie

Gouden Sovereign George IV

De Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste eerste-soeverein-Edward-IIIBritse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  Deze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000).

 

Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd beslagen onder James I van 1603 tot 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie gouden Sovereign.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan. De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

Koning George IV volgde zijn vader op in 1810 en werd Prins Regent. Als zijn vader in 1820 overlijd wordt hij Koning George IV van het Verenigd Koningrijk. Bij de kroningsceremonie vertoont hij verval door zijn zware gewicht en mentale zwakte. Dit is toe te schrijven aan zijn levensstijl en de dood van zijn dochter Charlotte in 1817. Door de dood van zijn dochter is er geen troonsopvolging  mogelijk en neemt zijn broer Frederick, hertog van York en Albany het koningschap waar. Op 1830 overlijdt George IV en wordt opgevolgd door zijn broer William IV.

De gouden Sovereign George IV is van 1821 tot 1825 geslagen. De tekst die op de achterkant stond van de Sovereign George III is verdwenen om het ontwerp meer ruimte te geven.

Op de voorzijde van de Gouden Sovereign George IV staat zijn portret naar links kijkend met op zijn hoofd laurier bladeren. Rondom het portret staat het opschrift GEORGIUS IIII D:G: BRITANNIAR: REX F:D: Dit is vrij vertaald George IV Genade van God – Britse territoria, Verdediger van het geloof. Onder de hals staan de initialen B.P. die ook op de keerzijde is vermeld.

Op de keerzijde werd het ontwerp staat de St George die een draak dood. Dit ontwerp is gemaakt door een Italiaanse graveur, Benedetto Pistrucci. Dit ontwerp werd tot 1825 gebruikt. Aan de onderzijde van het ontwerp staat het jaartal met de initialen B.P.

De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.

Overzicht gouden Sovereign George IV

sovereign-george-IVsovereign-george-IV-type-2