Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign George IV Type 2

Wilt u een Gouden Sovereign George IV Type 2 kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign George IV Type 2

sovereign-george-IV-type-2 sovereign-george-IV-type-2-groot-brittanie

Sovereign George IV type 2

De Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste Britse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  Deze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000).

Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd beslagen onder James I van 1603 tot 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie gouden Sovereign.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan. De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Maar dat veranderde in 1825 onder Koning George IV. Er kwam een nieuw conventioneel ontwerp met een koninklijke wapens. Deze verandering komt nog voor bij William IV en Victoria “Young Head”. Tot 1887 lopen ze naast elkaar want bij Victoria “Jubilee Head” zien we weer het vertrouwde ontwerp van St George die de draak dood.

Koning George IV volgde zijn vader op in 1810 en werd Prins Regent. Als zijn vader in 1820 overlijd wordt hij Koning George IV van het Verenigd Koningrijk. Bij de kroningsceremonie vertoont hij verval door zijn zware gewicht en mentale zwakte. Dit is toe te schrijven aan zijn levensstijl en de dood van zijn dochter Charlotte in 1817. Door de dood van zijn dochter is er geen troonsopvolging  mogelijk en neemt zijn broer Frederick, hertog van York en Albany het koningschap waar. Op 1830 overlijdt George IV en wordt opgevolgd door zijn broer William IV.

Op de voorzijde van de gouden Sovereign zien we het portret van King George IV die naar links kijkt. Dit keer in tegenstelling met de vorige Sovereign geen laurier krans in het haar. Op de rand van de gouden munt staat de woorden GEORGIUS IV DEI GRATIA. (George 4 Genade van God). Onder de hals staat het jaartal vermeld.

Op de achterzijde van de munt staat een gekroond wapenschild van het Verenigd Koninkrijk met de tekst BRITANNIARUM REX FID: DEF:
Dit is vrij vertaald Koning van de Britse territoria, Verdediger van het geloof.

De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.