Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign George III

Wilt u een Gouden Sovereign George III kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign George III

gouden-sovereign-george-III-type-1 gouden-sovereign-george-III-type-1-groot-brittanie

Gouden Sovereign George II

De Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste eerste-soeverein-Edward-IIIBritse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  Deze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000).

 

Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd beslagen onder James I van 1603 – 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie Sovereign.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan.  De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

Koning George III was koning van het Verenigd Koninkrijk van 1760 tot 1820. In 1810 moest hij  noodgedwongen  afstand doen van de troon door een toen nog onbekende geestesziekte.  Zijn oudste zoon George werd Prins Regent en zou in 1820 de nieuwe koning worden.

De gouden Sovereign George III is geslagen van 1817 tot 1820. Dit type is net iets anders opgemaakt. Aan de keerzijde van de gouden munt is een extra rand aangebracht.

Aan de voorzijde staat het portret van George III met een laurier blad op het hoofd. Op de rand staat geschreven Georgius III D.F. Britannair. REX F.D. Dit is vrij vertaald Koning George III van de Britse territoria, Verdediger van het geloof. Aan de onderkant staat het jaartal van uitgifte. Onder de half afsnede staan de initialen B.P.

Op de keerzijde werd het ontwerp geïntroduceerd met de St George die een draak dood. Dit ontwerp is gemaakt door een Italiaanse graveur, Benedetto Pistrucci. Hij blijkt een meester ontwerp te hebben gemaakt want dit wordt nu nog steeds als het mooiste ontwerp uit de muntgeschiedenis gezien. Dit ontwerp werd tot 1825 gebruikt. Wat anders is als alle andere gouden Sovereign is dat hier nog een tekst op de rand staat: HONI. SOIT. QUI. MAL. Y. PENSE. Dit is vrij vertaald Schande aan hem die er kwaad van denkt.

Deze spreuk is een oud Franse spreuk stamt uit de tijd 1344. Op een bal zakte de kousenband van Gravin van Salisbury van haar been en Koning Edward III was zo galant om deze weer om te doen. Toen sprak hij de woorden: Schande aan hem die er kwaad van denkt. orde-van-de-kousenband

De Orde van de Kouseband is hier door ontstaan en een van de oudste ridderorders van Europa. De tekst staat hier ook op vermeldt.

De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.