Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign Elizabeth II Crowned Head

Wilt u een Gouden Sovereign Elizabeth II Crowned Head kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign Elizabeth II Crowned Head

sovereign-elizabeth-II-crowned-head sovereign-elizabeth-II-crowned-head-groot-brittanie

Gouden Sovereign Elizabeth II Crowned Head

De Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste eerste-soeverein-Edward-IIIBritse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  Deze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000). Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd beslagen onder James I van 1603 – 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie Sovereign.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan.  De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

Elizabeth werd geboren in 1926 en was het kleinkind van George V. Haar oom Edward VIII zou Koning worden maar die deed binnen een jaar afstand van zijn ambt om te kunnen trouwen met Wallis Simpson. Haar vader Albert, George VI, werd koning.

Elizabeth trouwde met Philip Moundbatten, prins van Griekenland en Denemarken, maar moest zijn titels laten vallen en afstand doen van troonsopvolging.

Elizabeth werd Koningin in 1952. Bij haar kroning nam zij de titel Queen Elizabeth II aan. Ze stond aan de hoofd van de Commonwealth of Nations waar alle 16 soevereine staten in waren vertegenwoordigd. In het begin van haar regeerperiode verzwakte de status van machtigland. Er zijn in deze periode veel veranderingen door gevoerd met betrekking op economische, politieke en staatsrechtelijk macht. Haar rol als Koningin is anders als die van haar voorgangers. Ze schikt zich meer in een rol van bemiddelaar tussen alle soevereine staten.

Elizabeth II is de langst zittende Monarch. Zoals in de tradities van de Koninklijke familie blijven tot aan haar dood. Door haar lange periode als Koningin zijn er meerdere gouden Sovereigns geslagen. De eerste gouden Sovereign werd geslagen in 1957. Er zit een lange tijd tussen de Sovereign George VI en die van Elizabeth. De reden is dat de mint in Londen in 1917 stopte met het slaan van gouden Sovereigns. In 1914 werden ze uit de roulatie gehaald. Ze worden nog in kleine oplages geslagen in andere mints maar die stoppen in 1932 ook mee.

De derde gouden Sovereign Elizabeth II is geslagen van 1985tot 1997. Deze munt is alleen in een proof versie geslagen. Vooral voor verzamelaars en investeerders omdat deze munten immers niet meer in de circulatie waren.

De voorzijde van de gouden Sovereign Elizabeth II is ontworpen door Raphael Maklouf. Het portret, kijkend naar recht, is voorzien de koninklijk Diadeem en voorzien van ketting en oorbellen. In de hals staan de initialen RDM. De D is een toevoeging, David, om misverstanden met de Royal Munt te voorkomen. Het portret is groter dan zijn voorgangers zodat de tekst wat kleiner moest worden aan beide zijdes van het portret. De tekst ELIZABETH.II.DEI.GRATIA.REGINA.F:D: Vrij vertaald betekend dit
Elizabeth II bij de gratie Gods, Koningin, Verdediger van het Geloof.

Op de keerzijde van de munt zien wij het traditionele ontwerp van St George die de draak dood van graveur Benedetto Pistrucci terug. Aan de onderzijde van het ontwerp staat het muntteken en het jaartal vermeld.

De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.

Overzicht Gouden Sovereign Elizabeth II

sovereign-elizabeth-II gouden-sovereign-elizabethII sovereign-elizabeth-II-crowned-head