Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign 500th Anniversary

Wilt u een Gouden Sovereign 500th Anniversary kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign 500th Anniversary

sovereign-500-anneversary-of-the-gold-sovereign sovereign-elizabeth-500-anneversary-of-the-gold-sovereign

Gouden Sovereign 500th Anniversary

De Gouden Sovereign 500th Anniversary is geslagen in 1989 om het 500 jaar bestaan van de gouden Sovereign te vieren. Deze gouden Sovereign is geslagen met de inspiratie van de eerste gouden Sovereign.

De Gouden Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste Britse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  eerste-soeverein-Edward-IIIDeze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000). Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd beslagen onder James I van 1603 – 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie Sovereign.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan. De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Maar dat veranderde in 1825 onder Koning George IV. Er kwam een nieuw conventioneel ontwerp met koninklijke wapens. Deze verandering komt nog voor bij William IV en Victoria “Young Head”. Tot 1887 lopen ze alleen naast elkaar bij Victoria “Jubilee Head”. Bij William IV zien we alleen het ontwerp met het koninklijk wapen. Het vertrouwde ontwerp van St George die de draak dood keert later terug op de Victoria young head.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

De gouden Sovereign is niet meer weg te denken. Na 500 jaar is deze munt nog steeds populair bij verzamelaars en investeerders. Deze proof geslagen Jubileum Munt is in een beperkte oplage geslagen en heeft een hogere waarde als de normale gouden Sovereign.

Op de voorzijde van de munt is de Koningin te zien op een troon. Op de rand van de munt staat ELIZABETH II DEI GRA REG FID DEF wat vrij vertaald betekend  Elizabeth II bij de gratie Gods, Koningin, verdediger van het geloof.

Op de keerzijde van de munt wordt ook de oude Sovereign gebruikt. Het koninklijke wapen met een gekroonde dubbele Tudor roos. Om het ontwerp heen staat de tekst ANNIVERSARY OF THE GOLD SOVEREIGN 1489 – 1989. De Tudor roos is een samenvoeging van het huis York en Lancaster.

York Lancester Samenvoeging
rose roos York witte roos Lancaster TudorRose

Beide zijdes van de munt zijn ontworpen door beeldhouwer Bernard Sindall.

De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.