Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Tientje Koningin Wilhelmina Hermelijnen Mantel

Wilt u een Gouden Tientje Koningin Wilhelmina kopen of verkopen?
Dan kunt u terecht bij meer dan 50 inkooplocaties in Nederland. Met meer dan 25 jaar ervaring in gouden munten bent u bij ons aan het juiste adres. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Gouden Tientje Koningin Wilhelmina

Goudenmunten.nl

Geschiedenis


Gouden Tientje Wilhelmina

De gouden Tien Gulden Wilhelmina is geslagen 1911-1917 in de Munt te Utrecht. Dit gouden Tien Gulden muntstuk wordt ook wel de Hermelijnen Mantel genoemd.

Koningin Wilhelmina en Regentes Emma
Wilhelmina werd koningin van Nederland op 6 september 1898 in Amsterdam. Toen haar vader Willem III overleed in 1890 was Wilhelmina pas 10 jaar. Haar moeder Emma was de laatste dagen van haar vader al geïnstalleerd als regentes in verband met zijn slechte gezondheid. Willem III had geen goede reputatie onder de bevolking. Door de socialisten werd Willem III ook wel Koning Gorilla genoemd. Emma begon een charme offensief. Ze ging met Wilhelmina door Nederland reizen om de burgers kennis te laten maken met hun nieuwe, toekomstige Koningin.

Twee jaar later in 1900 laat ze Paul Kruger evacueren uit Zuid-Afrika. Dit kweekt veel goodwill onder de Europese leiders. Wilhelmina trouwt op 7 februari 1901 met Prins Hendrik en raakt snel zwanger van Juliana. Tijdens haar zwangerschap krijgt Wilhelmina de tyfus en is iedereen bang dat ze zou overlijden. Haar troonopvolger was namelijk haar Duitse neef Willem Ernst aangezien Wilhelmina het enige kind was van Willem III en zijn tweede vrouw Emma. Men was bang dat Nederland zou worden opgeslokt in het Duitse Rijk. Gelukkig kwam Wilhelmina er weer boven op.

Onder leiding van Willem III wordt op de vijfde verjaardag van Wilhelmina, 31 augustus 1885, Prinsjesdag gevierd. Deze feestdag werd georganiseerd om nationale eenheid te bevorderen. Na de dood van Willem III werd deze dag Koninginnedag genoemd. Als Wilhelmina aftreed in 1948 wordt de verjaardag van Juliana, 30 april, aangehouden.

Na de eerste Wereld Oorlog, waarin Wilhelmina zorg droeg om Nederland neutraal te houden, probeerde ze de relaties met België te verbeteren. Ze droeg samen met Koning Leopold III initiatieven aan voor de vrede in Europa. Hier werd echter weinig mee gedaan. Het resulteerde wel in een goede relatie met onze zuiderburen.

Koningin Wilhelmina had het niet zo hoog zitten met de politiek wat vaak leidde tot conflicten. Ondanks haar minder toenemende politieke macht was Wilhelmina een goede zakenvrouw. In haar regeer periode kon zij het familie kapitaal uitbreiden tot naar schatting 1 miljard dollar.

In 1934 overleed haar moeder Emma en haar man Prins Hendrik. Eigenlijk wilde ze toen aftreden maar ze vond dat ze dat Juliana niet kon aandoen want zij was immers nog niet getrouwd.

Wilhelmina overleed op 82 jarig leeftijd op 28 november 1962. Ze was de langst zittende monarch van de Oranjes.

Ontwerper


Het ontwerp van J.C. Wienecke
De Gouden Tien Gulden munt van Wilhelmina “Hermelijnen Mantel” is ontworpen door stempelsnijder J.C. Wienecke. De munt was de opvolger van het Kroningstientje. Deze bleek slijtage gevoelig en de naam Kroningstientje lag gevoelig omdat in Nederland men niet gekroond werd maar ingehuldigd.

Munstmeester Hoitsema, vanaf 1899 in dienst bij de Munt, was vooral op technisch vlak bezig. Hij vond de brede, hoge rand van de munt belangrijk. Dit moest het portret van de Koningin beter beschermen. Ontwerper J.C. Wienecke heeft twee jaar nodig gehad voor het ontwerp. In het begin gebruikte hij foto’s voor het ontwerp maar naar lang aandringen kreeg hij Wilhelmina zo ver om voor hem te poseren. Dit versnelde het proces van het uiteindelijke ontwerp.

Hij koos voor de hermelijn mantel. Deze mantel werd voor het eerste gebruikt tijdens de kroning van Koning Stadhouder Willem III tijdens zijn kroning tot Koning van Engeland in 1689. Deze traditie werd in ere hersteld door Koning Willem I. Zo kreeg Wilhelmina een statig en krachtige uitstraling.

Munt


Munt omschrijving Gouden Tientje Wilhelmina
Op de voorzijde van de Gouden Tien Gulden Wilhelmina staat de Koningin afgebeeld met een hermelijnen mantel met diadeem kijkend naar rechts. Het omschrift Koningin Wilhelmina God Zij Met Ons staat geplaatst rond het portret. De munt is voorzien van een kartelrand.

De keerzijde staat het gekroonde Nederlandse wapen tussen de 10 – G. Het omschrift van de keerzijde is Koninkrijk Der Nederlanden. Onder het wapen staat aan de linkerzijde het muntmeesterteken zeepaard van muntmeester Hoitsema. Aan de rechterzijde staat de Mercuriusstaf van de Munt Utrecht. Aan de onderzijde wordt het jaartal genoemd.

Specificaties

Jaar: Muntmeesterteken: Gewicht: Gewicht OZ: Gehalte: Diameter:
1911 Muntmeesterteken-KNM-Zeepaard 6.72 gram 0.1947 oz 900 22.5 mm
1912 Muntmeesterteken-KNM-Zeepaard 6.72 gram 0.1947 oz 900 22.5 mm
1913 Muntmeesterteken-KNM-Zeepaard 6.72 gram 0.1947 oz 900 22.5 mm
1917 Muntmeesterteken-KNM-Zeepaard 6.72 gram 0.1947 oz 900 22.5 mm