Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Sovereign Victoria Young Head Shield Back

Gouden Sovereign van Queen Victoria 1838-1874

Wilt u een gouden Sovereign Victoria Young Head Shield Back kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Sovereign Victoria Young Head Shield Back

Sovereign-Victoria-gouden-munten-young-head-shield-back

Geschiedenis


De Sovereign is een gouden munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste Britse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  eerste-soeverein-Edward-IIIDeze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000).

Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd beslagen onder James I van 1603 – 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie Sovereign.

Na 200 jaar werd de eerste moderne Britse Sovereign uitgegeven in 1817. Koning George III gaf opdracht om een nieuwe gouden munt te slaan. De moderne Sovereign was bijna de helft lichter en kleiner als de eerste Sovereign. Wel moest het ontwerp van graveur Benedetto Pistrucci op de achterkant komen.

Maar dat veranderde in 1825 onder Koning George IV. Er kwam een nieuw conventioneel ontwerp met koninklijke wapens. Deze verandering komt nog voor bij William IV en Victoria “Young Head”. Tot 1887 lopen ze alleen naast elkaar bij Victoria “Jubilee Head”. Bij William IV zien we alleen het ontwerp met het koninklijk wapen. Het vertrouwde ontwerp van St George die de draak dood keert later terug op de Victoria young head.

Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

Koningin Victoria volgde haar oom Koning Wiliam IV op nadat hij overleed. De jonge Victoria was toen 18 jaar. Koningin Victoria was ook de nicht van de Belgische koning Leopold I. Haar ooms hadden, door het luxe leventje wat ze leden,  waren de burgers niet meer zo hartig op het koningshuis. Victoria maakte daar een einde aan om zich ook in de politiek te mengen en een keurig leven te leiden om als voorbeeld voor het volk te fungeren.  Victoria heeft veel betekend voor het Verenig Koningrijk. Haar regeer periode wordt ook wel de Victoriaanse tijd genoemd. De industriële revolutie was op zijn hoogst en het koninkrijk werd uitgebreid. Zo was ze tussen 1877 en 1901 Keizerin van  India.

Haar man Albert was een belangrijk persoon in haar leven. Prins Albert gaf haar veel adviezen. Toen hij overleed leidde zij een terug getrokken leven. Ze bemoeide zich niet meer zo met de politiek en was in het openbaar niet veel te zien. Ze kleedde zich in het zwart om te laten blijken hoeveel verdriet ze had om de dood van haar man Prins Albert.

Op 81 jarige, 1896, leeftijd overlijdt Victoria. Ze heeft dan negen kinderen en 42 kleinkinderen. Deze waren allemaal ingeweven in de koningshuizen in Europa. Ze wordt dan ook wel Grandmother of Europe genoemd. Ze was toen de langst zittende Regent uit de historie. Deze werd later verbroken door Koningin Elizabeth II.

Munt


Op de voorzijde van de Gouden Sovereign Victoria zien wij het portret van de jonge Koningin Victoria. William Wyon heeft geprobeerd om de Koningin er jong uit te laten zien door het opgetrokken haar. Het jaartal van de munt staat onder de hals en op de rand staat VICTORIA DEI RATIA.  Vrij vertaald Reden van overwinning.

Op de keerzijde van de munt zien wij het gekroonde wapen ingesloten door laurier bladen. Om het wapen heen staat BRITANNIARUM REGINA FID:DEF:. Vrij vertaald Koningin van Groot-Brittannië en Verdediger van het Geloof. Deze zijde is ontworpen door Merlen.

Op de latere slagen zijn kleine aanpassing gemaakt. soverein-victoria-shield-back-type-2Op het tweede type 1859 zit er verschil in het extra verhoogde haarlint. soverein-victoria-shield-back-type-3Op het derde type 1863 tot 1874 wordt er een cijfer toegevoegd aan de onderzijde van munt.  De precieze reden is niet bekend maar men gaat er van uit dat het een reden is om de kwaliteit en de controle van de munt te waarborgen en te controleren of slijtage.

soverein-victoria-sidney-mintIn 1871 werd besloten om ook gouden munten te slaan in de Mint Sidney (S) en in 1872 in de Melbourne mint (M). Het muntteken staat i.p.v. van het nummer boven de roos.

Specificaties


De gouden Sovereign is 1.52 mm dik en heeft een diameter van 22.05 mm. Het gewicht is 0.2355 troy ounce puur goud en heeft een bruto gewicht van 7.9881 gram. Het gehalte is 917 22 Karaat goud.

Overzicht Gouden Sovereign Victoria

Gouden-sovereign-vicoria-yound-head-shield-back-voorzijde Gouden-sovereign-vicoria-yound-head Gouden-sovereign-victoria-jubilee-head Gouden-sovereign-vicotria-old-head