Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 20 Francs

Wilt u een Gouden 20 Francs kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden 20 Francs

gouden-20-franc-napoleon-III gouden-20-franc-napoleon-III-frankrijk

Gouden 20 Francs Napoleon III

De gouden 20 Franc Napoleon III is geslagen van 1852 tot 1870. De gouden munt had een nominale waarde van 20 Francs. De eerste munt is geslagen in de Mint in Parijs.

Napoleon III President en Keizer
Napoleon III was de zoon van Lodewijk Napoleon Bonaparte die de Koning van Holland was. Napoleon III was dus een neef van Napoleon en was dus ver verwijderd van de troon. Hij probeerde enkele malen om een staatsgreep te plegen omdat hij vond recht te hebben op troon of het presidentschap van het Franse Rijk.

In 1848 volgt er een nieuwe revolutie na de val van Lodewijk Filips. Napoleon III ziet dit als een mogelijkheid om aan macht te komen. Er volgen meerdere machthebbers over het Franse Rijk. Als er weer nieuwe verkiezingen worden gehouden wint Napoleon deze. Het volk kiest hem mede om zijn naam en de hunker naar een nieuwe Napoleon. In november 1848 wordt Napoleon President van het Franse Rijk.

Napoleon III wil meer dan alleen de president zijn. Hij doet een poging om zijn ambtstermijn te verlengen. De periode was vastgelegd op 4 jaar. Hij vond dit onvoldoende om zijn ideeën te volbrengen. Als hij op veel tegenstand stuit bij de republikeinen pleegt hij op 2 december 1851 een staatgreep om zijn verlening tot stand te laten komen en ontbind gelijk het parlement.

Tweede Keizerrijk en Derde Franse Republiek
In 1852 wordt Frankrijk weer een keizerrijk onder leiding van Napoleon III. Dit wordt ook wel het 2e Keizerrijk (le Second Empire) genoemd.

In 1870 is Napoleon III in oorlog met de Pruisen. Deze oorlog verliest hij bij de Slag om Sedan en het Franse Rijk valt onder het nieuwe Duitse Rijk. De 3e Franse Republiek treed aan en Napoleon wordt gevangen gehouden en een jaar later vrijgelaten. Napoleon III was de laatste Keizer van Frankrijk.

Munt omschrijving
Onder Napoleon zijn er meerder types 20 Franc munten geslagen. De munten worden ook in verschillende Mints geslagen. In de Mint in Parijs (A) , Mint in Straatsburg (BB) en in 1855 wordt ook een 20 Franc geslagen in de Mint van Lyon (D).

Het eerste en tweede type wordt geslagen in Parijs en ontworpen door de graveur van deze mint Albert Resire Barre. De munt wordt geslagen van 1852 tot 1860. De munten uit Straatburg worden geslagen van 1855 tot 1860.

20 Franc Napoleon III Type I 1852
Goud inkoop Nederland
Op de voorzijde van het eerste type uit 1852 staat het ‘kale’ portret van Napoleon III. Deze is gelijk aan het tweede type. Het verschil zit in het omschrift. Die luidt Louise-Napoleon Bonaparte. Onder de hals wordt de naam van de graveur Barre vermeldt.

Goud inkoop NederlandOp de keerzijde van de Gouden 20 Franc Type I staat de nominale waarde 20 Francs en het jaartal ingeklemd tussen twee laurier bladen. Aan de onderzijde staat het muntteken. Het verschil in type I en II staat aan de buitenzijde van de munt. Het omschrift is Republique Française. Frankrijk was immers nog een republiek.

20 Franc Napoleon III Type II 1853-1860
Goud inkoop NederlandOp de voorzijde van de Gouden 20 Franc Type II staat een ‘kaal’ portret van Napoleon. Onder de hals staat de naam van de graveur Barre. Het omschrift luidt Napoleon III Empereur.

 

Goud inkoop NederlandOp de keerzijde van de Gouden 20 Franc Type II staat de nominale waarde 20 Francs en het jaartal ingeklemd tussen twee laurier bladen. Aan de onderzijde staat het muntteken. Aan de buitenzijde van de munt staat het omschrift Empire Français.


20 Franc Napoleon III Type III 1861-1870
Goud inkoop NederlandDe voorzijde van de Gouden 20 Franc Type III staat een portret van Napoleon met een krans van Laurier bladen. Dit is het verschil aan de voorzijde van het Type II en III. Het heeft een meer keizerlijke uitstraling en de modernisering van Parijs. Onder de hals staat de naam van de graveur Barre. Het omschrift luidt Napoleon III Empereur.

Goud inkoop NederlandDe keerzijde van de 20 Francs Type III staat het gekroonde wapen met mantel. In het middel staat een adelaar. Aan de linker en recht kant staat de nominale waarde 20 FR. Aan de onderzijde wordt het jaartal genoemd tussen het muntmeesterteken (anker) en het munt teken.

De gouden 20 Francs heeft een diameter van 21 mm en de dikte is 1.2 mm. De munt weegt 6.4516 gram en heeft een gehalte van 900/1000 en is 0.1867 troy ounce goud.