Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Beleggen

Beleggen in Goud
Voor u gaat beleggen in goud is het goed om te weten dat goud gelijk staat aan geld. Goud is een oeroude vorm van betalen. In de tijd van de Romeinen werden gouden munten geslagen als betaalmiddel. Gouden munten werden vooral ingezet voor de handel. De kleine nominale waardes waren van zilver en de hoge nominale waardes van goud. De grote bedragen, die gemoeid waren in de handel, waren dus van goud. Een dukaat bijvoorbeeld werd veel gebruikt. Door de hoge nominale waarde van deze munt was het makkelijker om mee te nemen. Je had immers veel zilveren munten nodig voor hetzelfde bedrag. Gouden munten waren dus ook zeer praktisch en geliefd.

Goud als betaalmiddel
Al door de eeuwen heen is goud een betaalmiddel geweest. Het slaan van gouden munten begint ongeveer 600 voor Chr. 100 jaar later werden er steeds meer gouden munten geslagen. De waarde van de munten werd vastgesteld op de goudprijs. Goud is betrouwbaar, makkelijk te vervoeren en meetbaar. Elementen die nodig zijn om te fungeren als betaalmiddel.

Door de hoge prijzen van goud is het in de jaren 30 niet meer haalbaar om goud te gebruiken als betaalmiddel. Wereldwijd wordt de goudenstandaard afgeschaft en worden munten niet meer langer van goud of zilver gemaakt. Het laatste voorbeeld is het Gouden Tientje van Wilhelmina.

In goud beleggen kunt u zien als een sparen zonder valuta. De waarde van geld is afhankelijk van het bijdrukbeleid van centrale banken terwijl goud immers niet kan worden bijgedrukt en in de toekomst alleen maar schaarser zal worden. Het beleggen in goud moet u zien als bescherming van uw vermogen en tegen de oplopende inflatie. Simpel gezegd: Uw geld zal in de toekomst minder waard worden.

Belasting
Bij het aankopen van goud wordt er geen belasting geheven. Alleen het bezit van beleggingsgoud of gouden munten moet u opgeven bij de Belastingdienst. Dit geldt alleen voor vermogen boven de belasting vrije grens van € 21.139.

De belasting wordt geheven over het te verwachten rendement, forfaitair rendement. Het percentage is vastgesteld op 4%.

Die 4% wordt gezien als vermogen waar 30% vermogensbelasting over wordt geheven. U betaald dan werkelijk 30% over 4% dus 1.2% (30 x 4%). Het vermogen wordt gepeild op 1 januari. Voor verder details kunt u informatie vinden op de site van de Belastingdienst.

Beleggingsvormen
U kunt op verschillende manieren beleggen in goud. U kunt aandelen kopen, zoals goudtrackers, goudfutures of goudturbo’s. Het laatste wordt uitgegeven door de Royal Bank of Scotland. Aandelen kopen van goudmijnen is ook een optie.

Het nadeel van aandelen in goud is dat u meer kosten moet maken en meer inzicht moet hebben in de financiële markten.  Deze vorm van beleggen is meer geschikt voor mensen met ervaring in het beleggen in aandelen. Het risico is groter en u heeft meer inzicht nodig. Om die reden heeft beleggen in fysiek goud voor de meeste beleggers de voorkeur.

Wanneer u gaat beleggen in fysiek goud heeft u keuze uit baren goud en gouden munten.

Goudbaren
goud baar 100 gramGoudbaren kunnen worden geleverd in verschillende gewichten. Wilt u grotere sommen geld beleggen in goud, dan is dit een goede optie.  Goudbaren kunnen worden verkocht in verschillende volumes. Als u kleinere baren aanschaft is er geen veel verschil ten opzichte van munten.

Maar de grotere baren, een ons of meer, zijn doorgaans makkelijker te bewaren omdat ze minder ruimte in beslag nemen.  De keuze welke baren interessant zijn, ligt voor iedereen anders. Bent u nieuw in de wereld van het beleggen, dan wilt u misschien klein beginnen, of, als de koersen gunstig zijn, grotere volumes. Dit zijn afwegingen die wij uiteraard graag met u bespreken. Goud baren worden in samenwerking met Umicore aan het Goudwisselkantoor geleverd.

Gouden munten
Canada-maple-leaf-1-oz-50-dollarGouden munten worden al eeuwenlang geslagen om mee te betalen of in te beleggen. Op onze site vindt u allerlei gouden munten: van exemplaren die als betaalmiddel hebben gefungeerd tot munten die speciaal geslagen zijn voor beleggen. Gouden munten kennen verschillende voordelen ten opzichte van baren goud. U kunt ze in allerlei Krugerrand-1-oz-zuid-afrika-damhertkleinere gewichten kopen en u kunt ze makkelijker per stuk inwisselen. Troy-ounce-munten, zoals de Krugerrand en de Maple Leaf, zijn uitermate geschikt als beleggingsmunt. U kunt verschillende van deze munten vinden op onze website.

Gouden munten kunnen ook als verzamelobject  dienen. Vele munten hebben een rijke geschiedenis en staan vaak symbool voor het land van herkomst.  Vanwege de grote variatie in gouden munten is er dus voldoende keuze, zowel voor de belegger als de verzamelaar. Denk hierbij aan Gouden Tientjes of dukaten.

Kortom, genoeg redenen om te beleggen of om uw goudportefeuille aan te vullen. Voor nu en voor de toekomst. Door de schaarste, de grote vraag en de ontwaarding van het geld is het beleggen in goud een serieuze optie geworden.

Op deze pagina vindt u de meest gebruikte Gouden Beleggingsmunten die vrij gesteld zijn van BTW.

Bent u geïnteresseerd en wilt u uw geld zekerstellen? Kom dan langs op een van onze 50 locaties door heel Nederland. Ons bedrijf heeft meer dan 25 ervaring in munten en er is altijd een deskundige taxateur bij u ons de buurt. Maak een afspraak voor een vrijblijvend  investeringsgesprek op een van onze kantoren.