Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Sovereign Australie

Wilt u een Sovereign Australië kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Sovereign Australië

sovereign-australie            sovereign-australie-draak

De Sovereign is een munt die al honderden jaren wordt geslagen. De eerste Britse Sovereign is geslagen in 1489 door Koning Henry VII.  Deze munt was gekoppeld aan de pond. De Britse Sovereign had een waarde van 1 pond sterling. Hij woog 15,55 gram (240 grains) en was 23 karaat (958/1000).

Deze munt heeft een rijke historie. Op de eerste Sovereign zat de koning met zijn kroon op een troon. Vandaar de naam Sovereign (vorst). De Sovereign had dan wel een waarde van 1 pond Sterling maar er stond geen nominale waarde op de munt. Dat was zeer uniek in die tijd.

De laatste Britse Sovereign werd beslagen onder James I van 1603 – 1604. Na 115 jaar kwam er een einde aan de eerste serie Sovereign.

De eerste moderne Britse Sovereign werd uitgegeven in 1817. Dit was een belangrijke verandering die door de Industriële Revolutie werd aangedreven. De Koninklijke Munt van Groot-Brittannië werd verplaatst uit de Tower of  Londen naar de Tower Hill. Matthew Boulton en James Watt bedachten de eerste stoom aangedreven pers.

Aan de voorzijde van de nieuwe Sovereign stond een vorst afgebeeld met een tekst en de jaartal verwijzing.

Op de achterzijde werd het ontwerp geïntroduceerd met de Sint Joris die een draak dood. Dit ontwerp is gemaakt door een Italiaanse graveur, Benedetto Pistrucci. Hij blijkt een meester ontwerp te hebben gemaakt want dit wordt nu nog steeds als het mooiste ontwerp uit de muntgeschiedenis gezien. Dit ontwerp werd tot 1825 gebruikt.

Vanaf 1852 tot 1870 werd de Imperial Sovereign geslagen. Deze was identiek aan de Britse Sovereign. Alleen werd deze voorzien van het Sydney Mint ontwerp.  Deze Sovereign had dezelfde waardes als de Britse. Hij woog 7.9811 gram, 0.2353 troy ounce en het gehalte was 91,7%.

Vanaf 1871 werd de Sovereign ook in Australië gelagen. Drie verschillende munthuizen kregen opdracht om deze munt de slaan. De Sovereign werd geslagen in Sidney (S), vanaf 1872 in Melbourne (M) en later ook in Peth (P) in 1899. Deze muntmeestertekens staan op de voorzijde onder de hals. Of aan de achterzijde schuin boven het jaartal.

De Sovereign werden verder ook nog in andere kolonies van Groot-Brittannië geslagen. In 1908 in Canada ,Ottawa (C), in 1918 India, Calcutta (I) en in 1923 Zuid-Afrika, Pretoria (SA).

De laatste “vorsten” sovereign werd geslagen in 1925. De oorzaak was de stijgende prijs van goud in 1920. De waarde van het goud was hoger dan de nominale waarde.

De laatste zou in 1932 geslagen worden ( George V) maar deze werd gecanceld door de troon afstand van Edward VIII op 1 december 1936. Na 100 jaar “vorsten” was dit de eerste keer.

Dit was het einde van de Sovereign als nominale gouden munt. De latere Sovereign is geslagen voor verzamelaars en beleggers omdat de waarde van de munt bepaald wordt door de goudkoers.