Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden St Gaudens 20 Dollar Double Eagle

Wilt u een Gouden St Gaudens 20 Dollar Double Eagle kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden St Gaudens 20 Dollar Double Eagle

Golden-St-Gaudens-1-troy-ounce

Geschiedenis


Gouden St Gaudens 20 Dollar Double Eagle

In 1907 werd de gouden St. Gaudens van 20 dollar geslagen door de United States Mint in opdracht van president Roosevelt.

Augustus-Saint-GaudensPresident Roosevelt wilde af van de ‘lelijke’ gouden munten en wilde een munt op inspiratie van de romeinse gouden munten. Een munt met een hoog reliëf. Roosevelt gaf Gaudens de opdracht in 1905 en in 1906 werd er begonnen met het slaan van de munt.  De 20 dollar St. Gaudens wordt ook wel de Double Eagle genoemd. Met een nominale waarde van 20 dollar. De gouden munt is geslagen van 1907 tot 1933.

standbeeld-van-general-David-FarragutPresident Roosevelt had het monument van General David Farragut gezien die Augustus Saint Gaudens had gemaakt. Hij was helemaal onder de indruk van het beeldhouwwerk van St. Gaudens. Hij kreeg de opdracht om alle Amerikaanse munten opnieuw te ontwerpen. Door zijn vroege overlijden heeft hij maar twee ontwerpen te maken. Een ontwerp voor de Double Eagle en de Indian Eagle.

De chef graveur van de Mint Charles E. Baber was het niet eens met het ontwerp om de munt te slaan met een hoog reliëf. Hij zag problemen met het slaan van de munt en niemand zou deze munt mooi vinden. Toch werd er geprobeerd om de munt te slaan. Echter om het hoge reliëf te krijgen moest de munt zeven keer worden geslagen. De meeste munten konden dat niet aan en gingen kapot.

St. Gaudens stierf in 1907 aan kanker. Roosevelt vroeg aan Barber om een beetje haast te maken met het slaan van de Double Eagle. Barber, die toch niet gecharmeerd was van het hoge reliëf, experimenteerde en kwam er achter dat het hoge reliëf niet echt geschikt was en dat in plaats van zeven keer slaan het 3 keer moest worden om de kwaliteit van de munt te waarborgen en om snelheid te maken.

Double-Eagle-1907-geen-mottoEr werd besloten door President Roosevelt dat het motto God We Trust moest verdwijnen en de eerste munten zijn dus ook geslagen zonder motto. De munten uit 1907 en enkele uit 1908 hebben dus geen motto. Na veel kritiek van het volk staat het motto God We Trust wel op de latere gouden Double Eagles.

Double-Eagle-1907-romeinse-jaartal-aanduidingOok was er een verandering in het jaartal. In de eerste gouden munten van 1907 staat het jaartal in romeinse cijfers. Charles Barber ondervond het probleem dat mensen het niet goed konden lezen. Op de latere munten zijn wij dan ook de Latijnse cijfers terug.

Ondanks alle opstart problemen van de St. Gaudens 20 Dollar is het gelukt om een van de mooiste gouden munten ooit te slaan. Deze munt is dus ook zeer populair bij verzamelaars en beleggers over de hele wereld.

In 1933 liet Amerika de goudenstandaard los. Geld was gekoppeld aan de goudprijs zoals in vele landen in de wereld. Door de economische depressie, waar de banken in verkeerde, moesten alle gouden munten worden ingeleverd. Uitzonderingen op de verzamelobjecten. Het werd per wet verboden om gouden munten te bezitten. Dit werd in de Gold Reserve Act vastgelegd. Van de gouden Double Eagle van 1933 waren 445.000 geslagen en moesten allemaal worden omgesmolten. Het goud van de double Eagels zit in de goudbaren van 1937.

Een aantal van deze munten, ongeveer 20, 30, zijn bij de munt verdwenen. Waarschijnlijk heeft de caissière van de Munt de exemplaren geruild tegen oudere exemplaren om zo de balans in evenwicht te houden. Er is bekend dat de Egyptische Koning Farouk een paar in bezit had. Deze gouden 20 Dollar St. Gaudens zijn dan ook de duurste en meest zeldzame munt ter wereld.

Ontwerper


Godin-Fame-Sherman-Victory-standbeeld godin-nikeDe inspiratie van de Lady Liberty vindt zijn oorsprong in het beeld die hij had gemaakt van de Sherman Victory. Dit beeld moest de Godin Fame voorstellen. Het eigenlijke ontwerp stamt af van het beeld van Godin Nike. The Widged Victory of Samothrace.

Munt


De voorzijde van de St. Gaudens 20 Dollar staat Lady Liberty. Lady Liberty heeft een wapperende mantel met in haar linker hand een fakkel. De fakkel staat voor verlichting. In haar rechter hand houdt ze een olijf tak vast. Dit symboliseert de vrede. Lady Liberty staat op een rots met de op komende zon.

Aan de bovenzijde van de munt staat LIBERTY wat vrijheid betekend. Op de buitenste rand van de munt staan 46 sterren. Elke ster staat voor de staten van Amerika in 1907. Aan de onderkant, aan de linker zijde, staat een kleine afbeelding van het Capitol Bilding. Aan de rechterzijde staat het jaartal. Double Eagle 1907 heeft romeinse cijfers. De munten daarna zijn voorzien van gewone cijfers. Onder het jaartal staat het munt teken.

De keerzijde van de Gouden Double Eagle staat de Amerikaanse Adelaar vliegend tussen de zonnestralen. Enkele Double Eagles, 1907 & 1908, zijn niet voorzien van het motto God We Trust. Boven de American Eagle staat de tekst UNITED STATES OF AMERICA TWENTY DOLLARS. Op de rand van de munt staat de tekst E Pluribus Unum. Wat vrij vertaald Een uit velen betekend.

Specificaties

Waarde: Gewicht: Gewicht OZ: Gehalte: Diameter: Dikte: 
20 Dollar 33.436 gram 0.967 oz 900 34.1 mm  2.41 mm