Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Golden Liberty Small Head 1 Dollar

Wilt u een Golden Liberty Small Head 1 Dollar kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Golden Liberty Small Head 1 Dollar

liberty-small-head-1-dollar-gold small-indian-head-princess-gold-dollar

Geschiedenis

De Golden Liberty head is het kleinste gouden muntje wat is geslagen door de US  Mint. Dit type wordt vaak aangeduid met type 1. De Golden Liberty Small Head wordt vaak aangeduid met Type 2. Lady Liberty met een smal hoofd en verentooi is ontworpen door James B Longacre.

Door de Gold Rush in Californië was er behoeft om het edelmetaal om te zetten in muntgeld dat gemakkelijk in gebruik moest zijn. Het eerste 1 Dollar muntstuk zorgde voor veel opschudding. Het muntje was zeer klein, 13 millimeter, en kon men makkelijk verliezen. Er zijn verschillende test munten geslagen met een grotere omvang en een gat in het midden om het gewicht te compenseren.

In 1853 komt daar verandering in als James Ross Snowden directeur wordt van de mint. Door de munt groter te maken, 15 millimeter, moest de munt dunner worden. Hij gaf Longacre opdracht een nieuw ontwerp te maken.

Hij gebruikt het ontwerp van het 3 Dollar gouden muntstuk. Het vrouwelijke figuur wordt ook wel Indian Prinses genoemd. Het nadeel van deze munt was het reliëf. Deze was te hoog waardoor de details niet goed zichtbaar bleven. Er werd een nieuw ontwerp gemaakt en dat is Type 3 Golden Liberty Large Head 1 Dollar.

Ontwerper


Op voorzijde van de munt staat het portret van Lady Liberty type 2. Dit portret is ontworpen door James B Longacre. Hij was muntmeester en medailleur van de US Mint. Hij heeft naast deze munt ook vele andere munten ontworpen tussen 1844 en 1869. De 1 Dollar, 3 Dollar en de 20 Dollar gouden munt.

Munt


De voorzijde van deze munt staat het portret van Lady Liberty met verentooi. In haar haarband staat de tekst Liberty.

Op de achterzijde van de munt staat de nominale waarde, 1 Dollar, met het jaartal ingeklemd in een krans van maïs, katoen, tarwe en tabak

Specificaties

De Golden Liberty Small Head 1 Dollar is geslagen van 1854 tot 1856 in Philadelphia, Charlotte, Denver, New Orleans en San Francisco. Deze gouden munt had een nominale waarde van 1 Dollar.

Waarde: Gewicht: Gehalte: Diameter:
1 Dollar 1.672 gram 900 15 mm