Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 20 Francs Vrenelli type II

Wilt u een Gouden 20 Francs Vrenelli type II kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden 20 Francs Vrenelli type II

gouden-20-francs-zwitserland-type-II-vrenelli gouden-20-francs-zwitserland-type-II-vrenelli-keerzijde

Gouden 20 Francs

De gouden 20 Francs “Vreneli” is voor het eerst geslagen in 1897 in de Mint in Bern. Deze gouden munt heeft een nominale waarde gekend van 20 Zwitserse Francs. In 1935 zijn ze gestopt met het slaan van de munt omdat de waarde aan goud 40% meer was dan de nominale waarde.

De Zwitserse Gouden munt komt voort uit de Vreneli reeks die bestaat uit een 10, 20 en een 100 Francs gouden munt.  Deze serie gouden munten werd officieel toegestaan door de muntwet van 6 januari 1896.

Zwitserland
De denominaties van de Vreneli serie stamt uit de tijd van Napoleon omstreeks 1803. Zijn decimale stelsel werd in bijna heel Europa gebruikt.  Op 23 december 1865 wordt de Latijnse Monetaire Unie opgericht door Frankrijk, België, Italië en Zwitserland. Deze vier landen maakten afspraken met elkaar. In alle landen, die lid waren van deze Unie, accepteerden ze elkaars munten als wettig betaalmiddel. Frankrijk had de Franse Franc, België de Belgische Frank, Italië de Italiaanse Lire en Zwitserland de Zwitserse Frank. Ze maakten afspraken over de aanmunting van de munten en maakten gebruik van de dubbele standaard. Later volgden er meer landen zoals Griekenland.

De verhouding werd vastgesteld op 15.5 op 1. Dus 4,5 gram zilver stond gelijk aan 0.290322 gram goud.

In 1873 liet men de dubbele standaard los en ging men over op de goudenstandaard. Dit gebeurde bijna in alle landen zo ook in Nederland in 1875.

Speciale slag
In 1897 zijn er 29 gouden 20 Franc munten geslagen met het goud uit de goudmijn in Gondo. Deze Gondo mijn ging failliet in 1897. De munten zijn te herkennen aan een heldere lichtere kleur en aan de keerzijde een extra kruis in het Zwitserse kruis in het midden van de munt. Een zeer zeldzaam exemplaar dus.

Het ontwerp
De Gouden 20 Francs komt uit de Vrenelli serie. De 10 en de 100 Francs gouden munten zijn identiek qua ontwerp. De keerzijde van de 20 Francs munt is anders.

Ontwerper Françoise Engli is verantwoordelijk voor het ontwerp van het vrouwelijke hoofd op de voorzijde van de munt. De informele naam van dit portret wordt Vreneli of Verena genoemd. Deze munten serie wordt dan ook wel de Vreneli serie genoemd. Formeel wordt deze serie de Helvetia of Tête d’Helvetia genoemd.

Françoise Engli werd gekozen in een ontwerp wedstrijd. Zijn eerste ontwerp moest worden aangepast. Het model van de vrouw werd te jong bevonden en moest een vrouwelijker en moederlijke uitstraling krijgen. De Alpen waren teveel aanwezig en op het tweede ontwerp verdween een lok aan de voorzijde van het hoofd.

De naam Helvetia komt uit de Latijnse benaming van Zwitserland. In het Latijn wordt Zwitserland Confoederation Helvetia genoemd. Helvetia was een pre Romeinse Keltische stam die woonde in het gebied die nu Zwitserland wordt genoemd.

De Vreneli of Verena is de personificatie van Lady Liberty. De afleiding van Lady Liberty, het vrouwelijke personificatie van de Amerikaanse munten, is goed te zien in het ontwerp van de 20 Francs die in 1883-1896 zijn geslagen. Ook wel Type I genoemd.

De munt is gemodelleerd door ontwerper Fritz Landry van Neuchâtel. Deze was van 1897 tot 1949 is dienst van de Munt in Bern.

Omschrijving
De gouden 20 Francs munt heeft op de voorzijde een vrouwelijke portret met gevlochten haar kijken naar links. De kraag is versierd met edelweiss. Deze vrouw wordt Vreneli of Verena genoemd. Op de achtergrond staan de Zwitserse Alpen afgebeeld. Het omschrift staat boven het portret en luidt Helvetia. Aan de linkerzijde staat de naam van de modelleur F. Laundry.

Op de keerzijde van de 20 Francs gouden munten staat in het midden het Zwitserse schild ingeklemd met eikenbladen. Aan weerszijde wordt de nominale waarde aangegeven van 20 FR. Aan de onderzijde van de munt staat het jaartal vermeld.

Op de rand van de munt van 1897-1935 staan 22 sterren die de 22 Kantons (deelstaten) vertegenwoordigen. Op de munten van 1935 L -1947 en 1949 staat de inscriptie AD LEGEM ANNO MCMXXXI. (De wet jaar 1931).

20-francs-1935-LDe muntslag 1935 L zijn geslagen in 1945 en zijn voorzien van een L aan de linkerzijde van het jaartal.

De gouden 20 Francs munt heeft een diameter van 21 mm met een dikte van 1.25 mm. De gouden munten weegt 6.452 gram met een gehalte van 0.900. De munt heeft een gewicht van 0.186 troy ounce puur goud.