Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Tientje Koningin Wilhelmina

Wilt u een Gouden Tientje Koningin Wilhelmina kopen of verkopen? Dan kunt u terecht bij meer dan 50 inkooplocaties in Nederland. Met meer dan 25 jaar ervaring in gouden munten bent u bij ons aan het juiste adres. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Gouden Tientje Koningin Wilhelmina

Goudenmunten.nl

Geschiedenis


Gouden Tien Gulden Wilhelmina

De gouden Tien Gulden Wilhelmina is geslagen in 1898 in de Munt te Utrecht. Dit gouden Tien Gulden muntstuk wordt ook wel het Kroningstientje of Diadeem genoemd.

Koningin Wilhelmina
Koningin Wilhelmina werd koningin van Nederland op 6 september 1898 in Amsterdam. Toen haar vader Willem III overleed in 1890 was Wilhelmina pas 10 jaar. Haar moeder Emma was de laatste dagen van haar vader al geïnstalleerd als regentes in verband met zijn slechte gezondheid. Willem III had geen goede reputatie onder de bevolking. Door de socialisten werd Willem III ook wel Koning Gorilla genoemd. Emma begon een charme offensief. Ze ging met Wilhelmina door Nederland reizen om de burgers kennis te laten maken met hun nieuwe, toekomstige Koningin.

Twee jaar later in 1900 laat ze Paul Kruger evacueren uit Zuid-Afrika. Dit kweekt veel goodwill onder de Europese leiders. Wilhelmina trouwt op 7 februari 1901 met Prins Hendrik en raakt snel zwanger van Juliana. Tijdens haar zwangerschap krijgt Wilhelmina de tyfus en is iedereen bang dat ze zou overlijden. Haar troonopvolger was namelijk haar Duitse neef Willem Ernst aangezien Wilhelmina het enige kind was van Willem III en zijn tweede vrouw Emma. Men was bang dat Nederland zou worden opgeslokt in het Duitse Rijk. Gelukkig kwam Wilhelmina er weer boven op.

Onder leiding van Willem III wordt op de vijfde verjaardag van Wilhelmina, 31 augustus 1885, Prinsjesdag gevierd. Deze feestdag werd georganiseerd om nationale eenheid te bevorderen. Na de dood van Willem III werd deze dag Koninginnedag genoemd. Als Wilhelmina aftreed in 1948 wordt de verjaardag van Juliana, 30 april, aangehouden.

Na de eerste Wereld Oorlog, waarin Wilhelmina zorg droeg om Nederland neutraal te houden, probeerde ze de relaties met België te verbeteren. Ze droeg samen met Koning Leopold III initiatieven aan voor de vrede in Europa. Hier werd echter weinig mee gedaan. Het resulteerde wel in een goede relatie met onze zuiderburen.

Koningin Wilhelmina had het niet zo hoog zitten met de politiek wat vaak leidde tot conflicten. Ondanks haar minder toenemende politieke macht was Wilhelmina een goede zakenvrouw. In haar regeer periode kon zij het familie kapitaal uitbreiden tot naar schatting 1 miljard dollar.

In 1934 overleed haar moeder Emma en haar man Prins Hendrik. Eigenlijk wilde ze toen aftreden maar ze vond dat ze dat Juliana niet kon aandoen want zij was immers nog niet getrouwd.

Wilhelmina overleed op 82 jarig leeftijd op 28 november 1962. Ze was de langst zittende monarch van de Oranjes.

Ontwerper

Ontwerp
Naar aanleiding van de Kroning van Wilhelmina als Koningin der Nederlanden moest er een nieuwe munt worden ontworpen. De Friese beeldhouwer en kunstenaar Pier Pander kreeg de opdracht.

Pier Pander was erin geslaagd om de gave huis te fantaseren. Wilhelmina had namelijk best last van acne. Het ontwerp leverde best veel problemen op want de eerste gouden munten werden pas in 1900 geslagen. De muntmeesters hadden problemen met het portret en de diadeem. Uiteindelijk huurde de Franse modelleur Paul Tasset in om de stempels in Parijs te vervaardigen.

Ondanks alle opstart problemen is dit volgens de meeste verzamelaars het mooiste ontwerp in de Nederlandse muntgeschiedenis. Deze munt is alleen uitgeven met het jaartal 1898 in een beperkte oplage.

Munt


Munt omschrijving Gouden Tientje Wilhelmina
Op de voorzijde van de munt staat de jonge Koningin Wilhelmina gekroond met opgestoken haar en een diadeem. De koningin kijkt naar rechts en onder de hals afsnede staat de naam van de ontwerper P. Pander. Het omschrift bevat de tekst Koningin Wilhelmina God Zy Met Ons. Net als bij Willem III en het vorige type staat de tekst god zy met ons niet op de rand. De rand is gekarteld van wege de dikte van de munt is de randtekst verdwenen. Overigens is een randtekst bedacht om het knippen tegen te gaan.

De keerzijde van de munt staat tussen de 10 – G een gekroond Nederlands wapen. Links onder het wapen staat het muntmeester teken Hellebaard van Van den Wall Bake en aan de rechterkant de mercuriusstaf van de Munt Utrecht. Het omschrift bevat de tekst Koningrijk Der Nederlanden en aan de onderkant het jaartal 1898.

Specificaties

Jaar: Muntmeesterteken: Gewicht: Gewicht OZ: Gehalte: Diameter:
1898 Muntmeesterteken-KNM-Hellebaard 6.72 gram 0.1947 oz 900 22.5 mm