Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Tientje Koning Willem 3

Wilt u een Gouden Tientje van Koning Willem 3 kopen of verkopen? Dan kunt u terecht bij meer dan 50 inkooplocaties in Nederland. Met meer dan 25 jaar ervaring in gouden munten bent u bij ons aan het juiste adres. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Gouden Tientje Koning Willem 3

Goudenmunten.nl

Geschiedenis


Gouden Tientje Koning Willem 3
De gouden Tien Gulden Willem III is geslagen vanaf 1875 tot 1889 in de Munt in Utrecht. De munt had een nominale waarde van 10 Gulden.

Koning Willem III
Willem III, Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, volgde zijn vader, Willem II, op in 1849. Koning Willem III verbleef in Engeland omdat hij tegen de hervormingen, de wet van Thorbecke, van zijn vader was. De inperking van de koninklijke macht zin hem niet. Dit leidde tot politieke druk en onrust en als hij in 1853 de regering af. De instelling van de regering over katholieke bisdommen zinde hem niet in het overwegend protestantse Nederland.

Koning Willem III wordt omschreven als een eigenwijze en soms boerse persoonlijkheid. Hij kreeg al snel de bijnaam Koning Gorilla. Als in 1887 een brochure wordt geschreven door een socialist, tegen de monarchie, over de persoonlijkheid van Willem lijdt dit tot een uitbarsting van geweld tegen de socialisten. Het idee om de monarchie te laten wankelen was niet gelukt en Willem III werd alleen maar populairder.

In 1866 wilde Willem III zijn groothertogdom verkopen aan de keizer Napoleon III van Frankrijk. Aangezien dat niet de bedoeling was werd er een regeling getroffen in 1867 en kreeg Luxemburg in 1868 een nieuwe grondwet.

Muntwet
In zijn begin van zijn regeerperiode kende Nederland nog de muntwet met de zilverstandaard. In Amerika werden nieuwe zilverontdekking gedaan waardoor de zilverprijs naar beneden stortte. In Nederland, en vele andere landen, was verandering in de muntwet noodzakelijk. Men schafte in 1875 de zilverstandaard af en ging over in de goudenstandaard. Op 6 juni 1875 werd de nieuwe muntwet ingevoerd.

De zilveren munten werden dus ook gekoppeld aan de goudprijs. Er werd afgesproken dat de gulden uit 9,45 gram moest bestaan met een waarde van 0.6048 gram goud. Het Gouden Tientje kreeg dus een nieuw gewicht. Het gouden Tientje ging 6.72 gram wegen met een gehalte van 0.900. (6.72 * 0.9 = 6.048) Dit was precies tien keer de waarde van de zilveren gulden. Door de verandering in de muntwet worden er tijdelijk geen zilveren munten geslagen.

Ontwerper


Het ontwerp
Er werd een nieuw ontwerp gemaakt want het ontwerp van de negotiepenning van Willem III uit 1849 was gedateerd. Voor de eerste keer in de geschiedenis werd een foto gebuikt voor de het portret. Fotograaf M. Brosse kreeg de opdracht een foto te maken. Beeldhouwer Van der Ven moest vanaf de foto een ontwerp maken. Hulpstempelsnijder Johan Philips Matthias Menger werd de graveur van de munt.

Munt


Omschrijving Gouden Tien Gulden Willem III
De voorzijde van de Gouden Tien Gulden staat het portret van Willem III. Deze is iets kleiner gemaakt. Dit had een reden. Het randschrift God Zy Met Ons verdween omdat de rand werd voorzien van een kartelrand. Dit moest i.v.m. het gewicht. Deze tekst werd aan de bovenzijde van de munt geplaats. Door ruimte gebrek werd aan de onderkant Koning Willem De Derde gezet. In de hals afsnede zijn de letter I.P.M.M. aangebracht. Dit zijn de initialen van de graveur I(Johan) P(Philips) M (Mathias)
M (menger). De I werd vaak gebruikt i.v.m. de J. Dit is een Latijnse manier.

De keerzijde van de gouden Tien Gulden staat het gekroonde Nederlandse wapen tussen de 10 en de G. Het jaartal werd op de eerste slag in 1875 aan de bovenkant van de munt geplaatst. De latere munten hebben door technische problemen het jaartal naar de onderkant verplaatst. Het omschrift van de munt luidt Koningrijk der Nederlanden. Aan de onder kant van de munt aan de linkerzijde staat het muntmeesterteken Bijl (1875) of Hellebaard (1888-1889). Aan de rechterzijde staat de mercuriusstaf van de Munt te Utrecht.

Specificaties

Jaar: Muntmeesterteken: Gewicht: Gewicht OZ: Gehalte: Diameter:
1875 Muntmeesterteken-KNM-Bijl 6.72 gram 0.1947 oz 900 22.5 mm
1876 – 1887 Muntmeesterteken-KNM-Bijl 6.72 gram 0.1947 oz 900 22.5 mm
1888 – 1889 Muntmeesterteken-KNM-Hellebaard 6.72 gram 0.1947 oz 900 22.5 mm