Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 20 Mark

Wilt u een Gouden 20 Mark kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden 20 Mark

gouden-20-mark gouden-20-mark-duitsland

Gouden 20 Mark

In 1871 werd de eerste gouden 20 Mark van Keizer Wilhelm I zijn geslagen. De gouden 20 Mark is geslagen tot aan zijn dood in 1888.

De 20 mark had een nominale waarde en werd uitgegeven als wettig betaalmiddel. Vandaar het opschrift aan de keerzijde van de munt.

Wilhelm I, Willem Frederik Lodewijk, was Koning van Pruisen van 1861 tot 1888 en werd na zijn overwinning in de Frans-Pruisische oorlog gekroond tot Keizer van Duitsland in 1871. Dit is het begin van de uitgifte van de 2o Mark als betaalmiddel. Pruisen was de grootste staat van het Duitse Rijk. De invloed van de Pruisen was groot en bestreek ongeveer 75% van het Duitse Rijk. Onder leiding van Wilhelm I werden alle 25 staten samengevoegd.

De Taler, wat het betaalmiddel was in het Duitse Rijk werd vervanger door de Mark als wettig betaalmiddel.

Als Wilhelm overlijdt op 90 jarige leeftijd wordt hij kort opgevolgd door zijn zoon Keizer Frederik III. Op 9 maart wordt hij benoemd tot Keizer en op 15 juni, 99 dagen later, overlijdt hij aan kanker. Keizer Wilhelm III wordt zijn opvolger en daarmee ook de laatste Keizer van het Duitse Rijk. Hij wordt in november 1918, na het eindigen van de 1ste Wereld oorlog gedwongen af te reden.
Door deze omstandigheden zin er drie keizer in een jaar. Dit wordt dan ook wel de Drie Keizers Jaren genoemd. Van alle drie zijn 20 Mark Munten geslagen.
De voorzijde van de gouden 20 Mark Wilhelm staat het portret van Koning en Keizer Wilhelm. Het omschrift van de voorzijde luidt Wilhelm Deutscher Kaiser König v. Preussen. Onder het portret staat een letter van de Munt waar deze werd geslagen. A van Berlijn B van Hanover C van Frankfurt.
De keerzijde van de munt tont de keizerlijke adelaar met schild. Aan de boven zijde een kroon met wimpels. Het omschrift luidt Deutsches Reich met het jaartal. De gouden 20 Mark munten tot 1874 zijn voorzien van de afkorting M. In 1874 werd deze M afgeschaft en werd het volledige valuta MARK getoond om het duidelijker te maken.

De gouden 20 Mark munten die volgenden hebben kleine aanpassing. Deze zijn ontworpen door Otto Schultz. Dit was de graveur van de Munt in Berlijn.

De 20 Mark gouden munt heeft een diameter van 22.5 mm en een dikte van 1.4 mm. De munt weegt 7.965 gram en heeft een gehalte van 900/1000.