Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden 20 Francs Leopold I

Wilt u een 20 Francs België Leopold I kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

20 Francs Leopold I België

20-francs-Koning-Leopold-I-België

Geschiedenis

Leopold I was de eerste Koning van het Koninkrijk België. De onafhankelijkheid van België kwam tot stand na de rellen in Brussel op 25 augustus 1830. In de Londen Conventie van Europese grootmachten werd de onafhankelijkheid van België geaccepteerd en uitgeroepen. Leopold I werd  “Koning der Belgen” in 1831. Deze tekst staat vermeld op de voorzijde van de 20 Francs gouden munt.  “Roi des Belges”.

In 1839 werd ook het Koninkrijk België door Nederland herkend na een mislukte poging om België te heroveren. (Verdrag van Londen)

De Franse frank werd de munt eenheid van het jonge koninkrijk. De gouden 20 francs werd geslagen volgens de Latijnse Monetaire Unie. Deze Unie is een overeenkomst tussen Frankrijk, Italië, Zwitserland en België. Deze landen hebben afgesproken dezelfde standaard te gebruiken voor de gouden munten. Deze gouden munten waren dus in die landen een wettig betaalmiddel.

Munt

In 1834 werd de 20 Belgische Frank gouden munt van Leopold I geslagen door de Munt van Brussel. De 20 Frank Leopold I is uitgebracht van 1834 tot 1865.

De voorzijde van de 20 Francs Leopold I toont het portret van Koning Leopold I. Dit portret is ontworpen door de graveur van de Munt van België Leonard Wiener. Zijn signatuur,  L. WINNER,  is onder de nek geplaats. Het portret van Leopold I wordt omlijst door de tekst LEOPOLD PREMIER ROI DES BELGES. Wat betekend Leopold Koning der Belgen.

Op de achterzijde van de gouden 20 Francs Leopold I staat de nominale waarde van 20 Francs. De nominale waarde wordt omringt door twee eikenbladen.

Specificaties

De zuiverheid van de 20 Francs Leopold I is 900 en dat staat voor 21 karaat. De gouden munt heeft een gewicht van 6.4516 gram, 0.1867 troy ounce,  en heeft een diameter van 21.5 mm.

In deze periode zijn er nog twee andere gouden munten geslagen. Dat zijn de 25 Francs Leopold I en de 40 Francs Leopold I.