Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

20 Francs Albert

Wilt u een 20 Francs België Albert kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

20 Francs Albert België

20-francs-belgie-albert-voorzijde           20-francs-albert-belgie-achterzijde

Koning Albert was Koning van België van 1909 tot  1934. Koning Albert was toen pas 16 jaar en volgde zijn oom Leopold II op.

De gouden 20 Francs Albert munt is de opvolger van de Leopold I en Leopold II. Deze munt is volgens de afspraken van de Latijnse Monetaire Unie geslagen. Deze Unie is een overeenkomst tussen Frankrijk, Italië, Zwitserland en België. Deze landen hebben afgesproken dezelfde standaard te gebruiken voor de gouden munten. Deze gouden munten waren dus in die landen een wettig betaalmiddel. De gouden 20 Francs Albert heeft dus ook dezelfde eigenschappen als de andere twee 20 Francs munten.

Koning Albert was geliefd onder de bevolking om zijn optreden in de eerste wereld oorlog. De gouden munt is alleen geslagen in 1914. Dit is de periode van de eerste wereldoorlog vandaar dat het ontwerp van de 20 Francs gouden munt een militaire uitstraling heeft. De Gouden 20 Francs Albert is uitgebracht in twee types, A en B,  en met een Frans en Vlaams opschrift.

Koning Albert is overleden in 1934 tijdens een beklimming in Marche-les-Dames. De gouden 20 Francs munt is ook tevens de laatste gouden 20 francs munt die is geslagen. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Leopold III.

De voorzijde van de 20 Franc Albert toont het portret van Koning Albert in een militair uniform. Dit portret is ontworpen door de graveur Godfriet Devrees. Zijn signatuur,  GOV, staat aan de linkerkant van het portret.  Op de Frans geslagen gouden munt staat geschreven ALBERT ROI DES BELGES en op de Vlaamse variant ALBERT KONING DER BELGEN.

Op de achterzijde van de 20 Franc staat het wapen van het Koninkrijk België met hermelijnen cape en kroon. Aan weerszijde staat de nominale waarde van 20 Franc. Links onderin het signatuur van de graveur G. DeVreess. Onderaan staat het  jaartal 1914 vermeldt.

Net als de 20 Franc Leopold II zijn hier ook weer twee type A en B. Type A het portret naar beneden gericht en type B het portret naar boven gericht.

De gouden munt heeft een gewicht van 6.4516 gram dat is 0.1867 troy ounce. Hij heeft een diameter van 21.5 mm en een dikte van 1.3 mm.

De 10 Franc en 100 Franc gouden munten zijn nooit uitgebracht i.v.m. het uitbreken van de tweede wereld oorlog.