Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Golden Indian Head 2 1/2 Dollar

Wilt u een Golden Indian Head 2 1/2 Dollar kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Golden Indian Head 2 1/2 Dollar

golden-indian-head-2.5-dollar golden-indian-head-2.5-dollar-amerika

2 ½ Dollar Indian Head
De gouden 2 ½ Dollar Indian Head is voor het eerst in 1908 geslagen in opdracht van President Roosevelt . De eerste gouden munten zijn geslagen in de Mint van Philadelphia gevolgd door de Mint in Denver.

President Roosevelt
Theodore RooseveltRoosevelt was de 26ste President van Amerika. In zijn aantreden in 1901 wilde hij, als lief hebber van munten, nieuwe munten laten slaan. De oude munt ontwerpen vond hij lelijk en waren hard aan vernieuwing toe. Hij gaf kunstenaar St. Gaudens in 1904 de opdracht om een nieuw muntontwerp te maken voor de 1 cent, 2 ½ Dollar, 5 Dollar, 10 Dollar en de 20 Dollar.

Het ontwerp
Het moest een nieuw artistiek ontwerp worden waar bankiers, Augustus-Saint-Gaudenszakenmensen en verzamelaars bewondering voor zouden hebben. St. Gaudens was een kunstenaar, beeldhouwer en geen munt graveur. Dat bracht allerlei moeilijkheden met zich mee. Roosevelt en St. Gaudens waren het eens dat het een munt moest worden met een hoog reliëf. Er moest diepte komen in de ontwerpen net als de oude munten uit de Romeinse tijd.

Charles E Barber was de chef graveur van de Royal Mint in Philadelphia. Barber was niet zo gecharmeerd van de aanstelling van een buitenlander als ontwerper van een Amerikaanse Munt. Ook het probleem die het munt ontwerp kende was hij niet positief. Het hoge reliëf was een probleem. De munt had zoveel slagen nodig om het goede reliëf te krijgen dat heel veel munten en ontwerpen de prullenbak in konden. Het duurde dan ook een lange tijd voor dat de munt uiteindelijk geslagen werd.

Het ontwerp van de Eagle ($10) en de Double Eagle ($20) moest de basis worden van de 2 ½ Dollar en de 5 Dollar. Helaas stierf St. Gaudens in 1907 aan kanker. Roosevelt gaf Barder de opdracht om de munt versneld in productie te brengen. Barber experimenteerde met het ontwerp en kwam tot de ontdekking dat de munt niet 7 keer maar 3 keer geslagen moest worden. Dit was genoeg om het hoog reliëf te bereiken en om snelheid te maken.

Nu begonnen de problemen met de productie van de quater Eagle en de half Eagle. De munten waren een stuk kleiner wat het probleem gaf om het omschrift El Pluribus Unum goed leefbaar te krijgen. De ruimte was te beperkt.

Bela_L_PrattRoosevelt nodigde zijn vriend Dr. William Sturgis Bigelow en President van de Royal Mint Leach uit voor een lunch op het Witte Huis om de problemen met de munten te bespreken. Bigelow schoof zijn vriend en beeldhouwer Bela Lyon Pratt naar voren als ontwerper van de 5 en 2 ½ Dollar. De munt moest een ander ontwerp krijgen dan de Eagle.

Ook kwamen ze tot inzicht dat de munt platter moest en de lijnen van het ontwerp moesten verzonken worden. Ook kreeg de munt geen rand. Dit waren praktische redenen. De munt was beter te stapelen en minder aan slijtage onder hevig zijn.

Een foto uit het archief van een indiaan werd het voorbeeld van de Indian Head op de voorzijde van de munt. Na vele pogingen kwam de Gouden Indian Head in productie.

Zoals altijd bij het lanceren van een nieuwe munt was er kritiek op de munt. De munt zou problemen geven bij het opstapelen, zou makkelijk te vervalsen zijn en door het reliëf konden bacteriën zich makkelijk nestelen.

Al deze kritieken werden aan de kant geschoven en de komst van de Indian Head was een feit.

De 2 ½ Dollar Indian Head is in twee verschillende Mints geslagen. In de Philadelphia Mint en de Denver Mint. Van 1908-1915 en na de 1ste wereldoorlog van 1925-1929. De munten van 1929 zijn bijna allemaal gesmolten en er zijn verder geen gouden munten meer geslagen voor circulatie. Na de 1ste Wereldoorlog was de goudprijs zo gestegen dat de waarde van de munt boven de nominale waarde uitsteeg.

Omschrijving
De voorzijde van de 2 ½ Dollar Indian Head staat een Indiaan met hoofdtooi. Aan de bovenkant staat het omschrift Liberty. De 13 sterren staan voor de dertien kolonies. Aan de onderzijde staat het jaartal en de initialen van ontwerper Bela Lyon Pratt.

De keerzijde van de munt zit de American Eagle op een aantal pijlen versierd met een olijve tak. Het ontwerp is gebaseerd op de ontwerpen van St Gaudens. Aan de linker zijde staat het Muntteken en in het midden de nominale waarde 2 ½ Dollars. Aan de linker kant van de American Eagle staat het motto El Pluribus Unum wat een uit velen betekend. Aan de rechter kant staat het motto In God We Trust. Aan de boven zijde staat United-States-Of-America.

Het bijzondere aan deze munt is dat de munt rand is weggelaten en dat het ontwerp verzonken is. Dit is de enige gouden munt uit Amerika die dat heeft. Door zijn lage nominale waarde werd de 2 1/2 Dollar veel geschonken als kerstcadeau en minder gebruikt als betaalmiddel.

De Gouden 2 ½ Dollar Indian Head heeft een diameter van 18 mm en heeft een dikte van 1.14 mm. Het gewicht is 4.18 gram en heeft een gehalte van 900/1000. De gouden munt bezit 0.1209 troy ounce aan puur goud.