Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Golden Indian Head 10 Dollar

Wilt u een Golden Indian Head 10 Dollar kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Golden Indian Head 10 Dollar

gold-tien-dollar-indian-head gold-tien-dollar-indian-head-amerika

Golden Indian Head 10 Dollars

In 1907 werd de gouden Indian Head van 20 dollar geslagen door de United States Mint in opdracht van president Roosevelt.

Augustus-Saint-GaudensPresident Roosevelt wilde af van de ‘lelijke’ gouden munten en wilde een munt op inspiratie van de romeinse gouden munten. Een munt met een hoog reliëf. Roosevelt gaf Gaudens de opdracht in 1905 en in 1906 werd er begonnen met het slaan van de munt. De 10 dollar St. Gaudens wordt ook wel de Golden Eagle genoemd. Met een nominale waarde van10 dollar. De gouden munt is geslagen van 1907 tot 1933.

standbeeld-van-general-David-FarragutPresident Roosevelt had het monument van General David Farragut gezien die Augustus Saint Gaudens had gemaakt. Hij was helemaal onder de indruk van het beeldhouwwerk van St. Gaundens. Hij kreeg de opdracht om alle Amerikaanse munten opnieuw te ontwerpen.

Door zijn vroege overlijden heeft hij maar twee ontwerpen te maken. Een ontwerp voor de Double Eagle en de Indian Eagle.
De chef graveur van de Mint Charles E. Baber was het niet een met het ontwerp om de munt te slaan met een hoog reliëf. Hij zag problemen met het slaan van de munt en niemand zou deze munt mooi vinden. Toch werd er geprobeerd om de munt te slaan. Er zijn vele muntontwerpen gesneuveld.

Om het hoge reliëf te krijgen moesten de munten meerdere keren geslagen worden. Dit was een van de problemen van de Eagels.

St. Gaudens stierf in 1907 aan kanker. Roosevelt vroeg aan Barber om een beetje haast te maken met het slaan van de nieuwe gouden munten. Barber veranderde kleine dingen aan het ontwerp van St. Gaudens.

zonder-motto-indian-head met-motti-indian-headEr werd besloten door President Roosevelt dat het motto God We Trust moest verdwijnen en de eerste munten zijn dus ook geslagen zonder motto. De munten uit 1907 en enkele uit 1908 hebben dus geen motto. Na veel kritiek van het volk staat het motto God We Trust wel op de latere gouden Indian Head.

Ondanks alle opstart problemen van de gouden Indian Head 10 Dollars is het gelukt om een van de mooie gouden munt e slaan. Hij werd heel goed ontvangen door het Amerikaanse volk wat niet vaak voorkwam.

Deze munt is dus ook zeer populair bij verzamelaars en beleggers over de hele wereld.

In 1933 liet Amerika de goudenstandaard los. Geld was gekoppeld aan de goudprijs zoals in vele landen in de wereld.  Door de economische depressie, waar de banken in verkeerde, moesten alle gouden munten worden ingeleverd. Uitzonderingen op de verzamelobjecten. Het werd per wet verboden om gouden munten te bezitten. Dit werd in de Gold Reserve Act vastgelegd. Van de gouden Indian Head van 1933 waren 312.500 geslagen en moesten allemaal worden omgesmolten tot baren in 1937. Ook de jaren 1920 en 1930 zijn zeldzaam wegens het omsmelten van de munten.

godin-nikeDe inspiratie van de Lady Liberty had St. Gaudens uit het Godin-Fame-Sherman-Victory-standbeeld
beeld van Godin Nike. Dit was ook zijn inspiratie geweest bij het monument van de Sherman Victory. Dit is ook gebruikt voor de St. Gaudens double Eagle.

Lady Liberty staat op de voorzijde van de munt getooid met een ceremoniële veren tooi. Op de band staat Liberty geschreven.  Onder de hals staat het jaartal vermeld aan de bovenkant staan 14 steren die de 14 kolonies van de Amerika symboliseren.

Op de keerzijde van de munt staat een trotse  Amerikaanse Adelaar . Hij zit op een paar pijlen en olijve takken. Links onder de olijve takken staat het muntteken vermeld. De munten zijn in San Francisco, Philadelphia en Denver geslagen. Aan de rechterkant van de adelaar staat de tekst E Pluribus Unum en bij de munten na 1908 staat aan de rechterkant het motto God We Trust. Op de munt rand van de golden Indian Head staan 46 sterren die allemaal de staten van Amerika symboliseren.

De golden Eagle Indian Head is 2.24mm dik en heeft een diameter van 27 mm. Hij weegt 16.718 gram en heeft een samenstelling van 90% goud en 10% koper. De Golden Eagle bevat 0.483 troy ounce puur goud.