Welkom bij Goudenmunten.nl

Informatie over gouden munten

Bekijk alle wereldmunten Bekijk alle locaties

Gouden Libertad 1 Troy Ounce

Wilt u een Gouden Libertad 1 Troy Ounce  kopen of verkopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres met meer dan 25 jaar ervaring bent u van harte welkom in onze kantoren. Er zijn meer dan 50 locaties door het hele land.

Gouden Libertad 1 Troy Ounce

Gouden Libertad 1 Troy Ounce

Geschiedenis


Gouden Libertad 1 Troy Ounce

De Libertad werd voor het eerst geslagen in 1981 in de Casa de Moneda de Mexico, de Mint van Mexico. De munt is een wettig betaalmiddel zonder nominale waarde.

De Gouden Libertad werd eerst “Onza” genoemd. Later is dat veranderd in Libertad wat vrijheid betekend.

Tijden de jaren 70 besloot de Mint dat er een nieuwe gouden munt moest komen. Er heerste een oliecrisis en de vraag naar goud steeg. De munt moest een verbintenis hebben met de 50 Pesos Centenario. Deze gouden munt werd geslagen ter ere van 100 jaar onafhankelijkheid van Spanje.

Munt


Er zijn drie types geslagen maar allemaal met op de voorzijde de Gevleugelde Victoria, Ángel de la Independencia, het symbool van vrijheid.

libertad-1981-type-1Het eerste type is geslagen van 1981 tot 1991. In de jaren ’89 tot ’91 zijn er geen munten geslagen. Het eerste type wordt ook wel Gold Onza genoemd. Alle types hebben kleine verschillen is gehalte en ontwerp.


Ontwerp

Op de voorzijde is de gevleugelde Victoria te zien in het midden van het ontwerp. Op de achtergrond zijn de twee vulkanen Popocatepetl en Iztaccihuatl. Aan de linkerkant staat 1 Onza Puro en aan de rechterzijde van El Angel het jaartal met het munt teken van de Mint van Mexico. Aan de onderzijde staat Mexico.

Op de keerzijde van de munt staat de gouden Mexicaanse adelaar getoond op een cactus met een slang in de bek. Aan de onderzijde zijn twee laurier takken met een strik. Het opschrift aan de bovenzijde is Estados Unidos Mexicanos, Verenigde Staten van Mexico. De munt is gelagen in Mexico City (MO).

libertad-1994-type-2Het tweede type is geslagen van 1991 tot 1995. Het tweede en derde type worden Golden Libertad genoemd. Het ontwerp is aan beide zijdes aangepast en het gehalte is 999 in plaats van 900/1000.

 

Het ontwerp
Aan de voorzijde staat in het midden het symbool van Mexico El Angel, de gevleugelde Victoria, symbool van vrijheid. Op de achterzijde staan de twee vulkanen Popocatepetl en Iztaccihuatl. Het opschrift van de munt kent enkele aanpassingen ten opzichte van het vorige type. Aan de linker kant staat nu 1 ONZA en aan de rechterzijde ORO PURO. Aan de onderzijde van de munt staat het jaartal plus Mexico Ley (zuivere) .999. Het munteken MO van staat onder de rechterhand.

Op de keerzijde van de munt zijn geen aanpassingen gedaan.

libetad-2011-type-3Het derde type heeft een heel ander ontwerp gekregen. De gevleugelde Victoria staat natuur centraal op de voorzijde. Het gehalte en afmetingen zijn verder gelijk met het tweede type.

 

Het ontwerp
De voorzijde staat El Ángel de la Independencia op een sokkel hoog boven de twee vulkanen Popocatepetl en Iztaccihuatl. Dit ontwerp komt dichter bij het ontwerp van het beeld van de onafhankelijkheid in Mexico Stad. De tekst van de munt staat nu aan de bovenzijde. 1 ONZA ORO PURO -JAARTAL- LEY .999. Dit betekend vrij vertaald:
1 ounce puur goud – zuivere .999. Het muntteken MO staat aan de rechterkant.

Op de keerzijde van de munt staat het wapen van Mexico. Een Mexicaanse Golden Eagle op een cactus met een slang in zijn bek. Hij symboliseert Tenochtitian, De Azteekse hoofdstad wat nu Mexico-Stad is. Rondom het wapenschild staan de woorden ESTADOS UNIDOS MEXICANOS. Dit is de Spaanse naam voor Mexico wat Verenigde Staten van Mexico betekend. Rondom het wapen staan 10 wapenschilden uit de geschiedenis van Mexico afgebeeld.

Specificaties


Vanaf 2000 zijn alle ontwerpen aangepast door de grote vraag naar gouden munten. De Gouden Libertas is erg geliefd onder verzamelaars en beleggers door de gelimiteerde oplage en het prachtige ontwerp.

Type: Jaar: Gewicht: Gewicht OZ: Gehalte: Diameter: Dikte:
Type I 1981 – 1991 34.55 gram 1 oz 900 34.5 mm 2.5 mm
Type II 1991 – 1994 31.1 gram 1 oz 999 34.5 mm 2.1 mm
Type III 1996 – heden 31.1 gram 1 oz 999 34.5 mm 2.1 mm
Alle Types 2000 – heden 31.1 gram 1 oz 999 34.5 mm 2.1 mm